0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fények a sötétben

Különleges hatásokat köszönhetünk a sötétet megtörő világosságnak. Varázslatos hangulatot csempészhetünk általa a kertbe, és segíti a biztonságos közlekedést is. A fényekkel megnyújthatjuk azt az időt, amit a szabadban tölthetünk. A hólepte, téli kertben pedig igazán különleges élmény az esti fény.

A díszkivilágítások a karácsonyi ünnepkör részei is. A komor sötét estéket kivilágított ablakok, ajtók, teraszok, fénylő örökzöldek és lombos fák teszik vidámabbá, a sötétségben mesterséges fényforrásokkal, kültéri fényfüzérekkel, fényhálókkal idézzük a születő fényt. A téli kivilágított ablak kiegészíti a kerti fényeket. Az érdekesebb kertrészletek a szobából kinézve is gyönyörködtetőek.

Fényforrások

A kerti világítás minden évszakban hangulatos, de mielőtt hozzáfogunk a kialakításához, érdemes átgondolni, hogy mit, mennyi ideig szeretnénk fényben látni és milyen összhatást szeretnénk elérni. Ha kerti tárgyak, akár egy nagyobb fa, szikla vagy falfelület érdekesebb részletét kívánjuk megvilágítani, akkor irányított fényforrást használjunk és helyezzük el azt a tárgy közelében.

Amikor gyakran használt pihenőhelyet szeretnénk világossá tenni és élvezni a fényhatásokat, akkor gyújthatunk gyertyákat, mécseseket, természetesen megfelelő védelemmel. Ez sejtelmes, finom fényeket adó hangulatvilágítás lesz. Ha kisebb-nagyobb csoportokban helyezzük el őket, meglepően erős lehet a fényük. Az étkezéshez egyszerű kerti asztali lámpák is díszíthetik a terasz ebédlőasztalát. Teraszokon, épületek közelében kedvesek, hangulatosak a lampionok és a dekoratív, különböző formájú világítótestek. A teraszok kaspós növényeit is kiemelhetjük lágy fényekkel.

Nagyobb kertekben a reflektornak is helye van. Erős, meghatározó, irányított fényével kiemel, súlypontot hoz létre. Érdekes árnyjátékok, fény-árnyék hatások jöhetnek létre, ha a talaj közelébe telepítünk rejtett fényforrást. Ekkor a törzs mellett elhelyezett fények fölfelé irányítva legerősebben a fák törzsét világítják meg, a koronában finom fényfoltokat érzékelünk. Egyre jobb minőségűek azok a napelemes világítótestek, amelyeket csak le kell szúrni a földbe. Ha változnak az elképzeléseink, akkor könnyen áthelyezhetőek. Többségük lágy fénnyel világít, sok kis fénypontot hozhatunk így létre, de világítási idejüket a napfényes időszak hossza határozza meg.

A lámpatestek kiválasztásakor a ház és a kert hangulatához illőeket keressünk, lehetnek modernek vagy klasszikus vonalúak.

Fontos a megbízhatóság, a célszerűség. A házból és a kertből is bekapcsolhatóak legyenek, akár automata alkony- és időkapcsolóval, mozgásérzékelővel ellátottak. A hálózati áramról működő, vezetékes kialakítású fényforrások tartósak, megbízhatóak.

Fényszennyezés

Ha túl erősen világítjuk meg a kertet, túldíszített hatásúvá válik és elvesztjük azt a finom sejtelmességet, amire vágyunk. Ezenkívül az állatok, növények pihenését és sokszor a szomszédok életét is megzavarhatjuk. Ha a világos és a sötétebb, árnyékos kertrészek között túl nagy a különbség, akkor a fényből a sötétbe lépve alig látunk. Ez bizonytalanságot okoz és balesetveszélyes. Többen kutatják, hogy milyen az esti fények hatása a növényekre. Ez különösen a városokban érdekes, ahol jóval nagyobb az éjszakai közvilágítás ereje, mint a falvakban. Csak akkor legyenek fények a kertben, amikor azt élvezni szeretnénk és a biztonság miatt szükségünk van rá, ne zavarjuk meg a növényeink nyugalmi időszakát a nappalihoz hasonló erejű megvilágítással.

 

Forrás: Kertbarát Magazin