0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Heti egy nap megváltoztathatja a világot

Az új trend az étkezésben a flexitarizmus, azaz a rugalmas vegetarianizmus. Egyre gyakrabban kutatják azokat az étrendeket, amelyek hozzásegítik az embereket az egészségesebb életmódhoz, az alapanyagok tekintetében pedig az minél kímélőbb termeléshez. Ez gyakran együtt jár a húsfogyasztás csökkentésével.

A flexitarianizmus követőit nevezhetjük rugalmas vagy könnyű vegetáriánusoknak. A koncepció nem teljesen újkeletű, de manapság ismét felfigyeltek rá. Közel egy évtizeddel ezelőtt Dawn Jackson Blatner dietetikus könyvet írt a flexitarian étrendről, amely az Egyesült Államokban gyorsan bestseller lett. Az angol rugalmas és a vegetarianizmus szavakból összemixelt elnevezés rámutat a módszer lényegére.  

Eszerint az étkezés alapja a vegetáriánus étrend betartása, kiegészítve alkalmankénti húsevéssel. A hús viszont nem lehet akármilyen, hanem feldolgozatlan, jó minőségű, lehetőleg biogazdaságokból származó.

A rugalmas vegetarianizmus divatját sztárok és pénzemberek népszerűsítik, élükön Jamie Olivier séffel, Richard Branson milliárdossal, és a színésznő Emma Thompsonnal. A csupán heti egyszeri húsevést reklámozó szlogen így hangzik: heti egy nap megváltoztathatja a világot.

Az rugalmas vegetáriánusok a húsfogyasztás csökkentését hangsúlyozzák, hiszen egyre több információ áll rendelkezésünkre a húsfogyasztás, elsősorban a feldolgozott hústermékek negatív hatásairól. Kutatások szerint napi 80 gramm feldolgozott vörös hús fogyasztása 18% -kal növeli a vastagbél, a hasnyálmirigy és a prosztata rák kockázatát. A feldolgozott húsok konzerválószereket, sót, zsírt és cukrot tartalmaznak. Ezen felül a hús tömegtermelése szennyező hatással van a környezetre és károsan befolyásolja  az éghajlatváltozást.  

A flexitarianizmus segíti azokat az embereket, akik változtatni szeretnének az étrendjükön, de nem hajlandók teljes mértékben lemondani a húsról.

A változás azzal kezdődik, hogy legalább a felére csökkentik az elfogyasztott hús mennyiségét, illetve változtatnak a húsfajtákon is, marha helyett baromfit, sertés helyett halat választanak.

Mivel pótolható a hús az étkezések során? Fogyasszunk humuszt, zöldségpitét, tofut, tojást, hüvelyeseket, magvakat.  Minden étkezésnek tartalmaznia kell egy rész zöldséget, lehet nyers, sült, grillezett vagy párolt formában. A minőségi változás azt is jelenti, hogy előtérbe kell helyezni a teljes kiőrlésű gabonaféléket, például a barna rizst, vagy a teljes kiőrlésű kenyeret, tésztát. Egészítsük ki az étrendet kiváló minőségű étolajakkal, natúr kefírrel, joghurttal és fermentált zöldségekkel.

A következő lépés a feldolgozott termékek elhagyása, és ez vonatkozik a vegetáriánus termékekre is.

Fogyasszunk friss, a saját konyhánkban készült ételeket, az alapanyagokat pedig a lehető legközelebbi termelőtől szerezzük be.

A rugalmas vegetarianizmus jó döntés az egészségünk és bolygónk  érdekében, hangoztatják a követői.  A zöldség és a húsfogyasztás arányának megváltoztatásával hozzájárulunk a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentéséhez, az anyagcsere stimulálásához, az érszűkület és a szívbetegségek, valamint a különféle daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu