0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kinyílt a világ legnagyobb virágja

Kinyílt a világ legnagyobb virágja, egy raflézia (Rafflesia tuan-mudae) Szumátra szigetén, indonéz környezetvédők szerint az idei virág a legnagyobb, amelyet valaha láttak.

A rafléziának öt vöröses barnás, halvány foltokkal tarkított szirma van, amelyek egy hatalmas kelyhet alkotnak. Átmérője 111 centiméter, azaz négy centiméterrel nagyobb, mint az eddigi legnagyobb ilyen virág, amelyre Nyugat-Szumátrán néhány éve bukkantak – írja a 24.hu az MTI-re hivatkozva.

Ez a legnagyobb raflézia tuan-mudae, amelyet eddig feljegyeztünk. A virágzás mintegy egy hétig tart, utána elszárad és elrohad a virág

– mondta Ade Putra, az Agam környezetvédelmi szervezet illetékese.

A raflézia Sir Stamford Raffles brit gyarmatosítóról kapta nevét, aki először bukkant a virágra a 19. században Indonéziában. A raflézia honos számos délkelet-ázsiai országban, köztük a Fülöp-szigeteken, ahol száz centiméter volt az eddigi legnagyobb virág átmérője.

A raflézia egy parazita, más növényeken, fákon élősködik. Mintegy 10 hónap alatt nő meg bimbója. Kinyílt virágja a rothadó húséhoz hasonló szagot áraszt, mivel az erre a szagra gyűlő rovarok porozzák be.

Forrás: 24.hu