0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Átlagos év után idén már jó termésben bíznak

Bár az időjárás 2019 igazán szélsőséges volt, a betakarított termés mennyisége összességében átlagosnak mondható. A szántóföldi növénytermesztők és a zöldségtermesztők is idén optimális időjárásban és jó termésben bíznak.

A tavalyi év rendkívüli évnek számított a növénytermesztésben a szélsőséges időjárás miatt, ami a szántóföldi növénytermesztést érintette a leginkább. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában elmondta, 2018 őszén száraz talajba voltak elvetve a magok, ami vontatott fejlődést eredményezett a növényeknél – írja a nak.hu.
– A megfelelő növekedést tovább hátráltatta, hogy a tél beköszöntővel nem érkezett meg a várt csapadék, nem töltődött fel a talaj kellő vízmennyiséggel. Április elejére, március végére száz–százötven milliméter csapadékhiány keletkezett a földeken országszerte – mondta Petőházi Tamás.

A kalászosok és az őszi betakarítású növények terméshozama 2019-ben közepes volt hazánkban. A napraforgótermés csaknem háromtonnás hektáronkénti termésátlagával világrekord volt.

Az elnök kiemelte, a 2018-as körülményekkel ellentétben 2019 őszén sokkal jobb feltételek mellett vethették el az őszi növényeket a gazdák. Hozzátette, a jó termés érdekében a mezőgazdászok abban bíznak, hogy idén tavasszal optimális lesz az időjárás, és jó munkatempóban tudják majd végezni a tavaszi munkákat.

A zöldségtermesztésben a terméshozam átlagosan alakult a tavalyi évben. Ledó Ferenc, FruitVeB elnöke elmondta, „üvegházakban, fóliasátrakban háromszázötvenezer hektáron, durván négyszáznegyven-négyszázötvenezer tonna zöldséget termesztettünk”. Hozzátette, a gombaágazat már évek óta stabilan háromezer tonna körüli mennyiséget produkál. A szabadföldi zöldségnél változó a hozam, az elmúlt évben durván ezerhatszáz tonna szabadföldi zöldséget termeltek a gazdák, aminek kétharmadát a csemegekukorica és a zöldborsó tette ki. Ledó Ferenc felhívta a figyelmet, hogy a frisspiaci és feldolgozásra szánt növények közül a hagymaféléknek kedvezett a tavalyi időjárás, hatvanöt–hetvenezer tonna mennyiséget takarítottak be.

A zöldségtermesztők 2019-ben jobb évet zártak, mint a gyümölcstermesztők. A FuitVeB elnöke kiemelte, 2018-ban a kertészetben túltermelés volt, a gazdák sok esetben kénytelenek voltak áron alul értékesíteni a termést.

Tavaly viszont a szélsőséges időjárási körülmények megtizedelték a termést, ami zavart okozott a piacon. A korszerű technológiával dolgozó gazdaságokban azonban nem mutatkozott jelentős kiesés. A szakemberek úgy látják, hogy idén a legtöbb zöldség- és gyümölcsfajtából jó termés várható. Ledó Ferenc elmondta, ha nem lesznek téli, tavaszi fagyok akkor almából jó termés, más gyümölcsből pedig átlagos hozam várható. A zöldséghajtatásban bővülés várható, mégpedig a vidékfejlesztési pályázatokban rejlő lehetőségeknek köszönhetően.

Forrás: nak.hu