0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kína nem emeli a gabonára vonatkozó behozatali kvótáit

Kína nem emeli a gabonára vonatkozó behozatali kvótáit, ami megnehezítheti az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus lezárását célzó várhatóan jövő héten aláírandó részmegállapodásban foglaltak teljesítését - olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán.

A Caixin kínai gazdasági lap keddi tudósítása szerint Han Csün, kínai mezőgazdasági és vidékügyi miniszterhelyettes – aki személyesen is részt vett a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokon – szombaton egy Pekingben megrendezett fórumon közölte: globális kvótát alkalmaznak a gabona behozatalát illetően, ezt pedig nem fogják egyetlen ország esetében sem külön módosítani.

Az amerikai fél állítása szerint azonban a megállapodás első szakaszának részeként Kína két éven belül további 80 milliárd dollár értékben vásárol majd amerikai mezőgazdasági termékeket. Ezeknek egy része feltehetően kukorica, rizs és búza lesz, de a kínai fél egyelőre nem nyilatkozott konkrét számokról, csupán annyit közölt, hogy jó minőségű és versenyképes termékeket fog importálni.

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság még szeptemberben határozta meg a 2020-ra vonatkozó importkvótákat, e szerint az idén a kínai megrendelők 7,2 millió tonna kukoricát, 9,6 millió tonna búzát és 5,3 millió tonna rizst hozhatnak be külföldről 1 százalékos vámtarifával, az e fölötti importra azonban esetenként akár 65 százalékos vámot kellene megfizetniük.

A SCMP-nak nyilatkozó elemző számítása szerint a kvóták megközelítőleg annyi gabona behozatalát teszik lehetővé, amennyit Kína az előző években is vásárolt az Egyesült Államoktól, vagyis nem engednek teret az amerikai mezőgazdasági termékek importjának bővítésére. Mindazonáltal a gabona behozatalát korlátozó kvóták nem akadályozzák más mezőgazdasági termékek importálását, így önmagában a kvóták fenntartása nem zárja ki, hogy Kína betarthassa a részmegállapodásban foglaltakat.

Sajtóértesülések szerint a kínai kereskedelmi delegáció a jövő héten utazik Washingtonba, ahol – Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közölt állítása szerint – január 15-én írhatják alá a kereskedelmi megállapodás első szakaszát. Kínai részről egyelőre nem erősítették meg a találkozó hírét és az aláírás dátumát.

Forrás: MTI