0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jubilál az EDUCATIO szakkiállítás

Az EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás 20. alkalommal nyitotta meg kapuit január 9-én a továbbtanulni szándékozó fiatalok segítésének, első kézből való információszerzésének elősegítése céljával.

Idén is a HUNGEXPO adott helyet a hasznos előadásokkal „fűszerezett” kiállításnak, amelyen az elmúlt évben is közel 200 kiállító, és több mint 50000 látogató, érdeklődő vett részt. Az idei előzetes becslés, tájékoztatás alapján

10 ország, 60 felsőoktatási intézmény, mindösszesen több mint 140 kiállító áll a reménybeli jövendő hallgatók rendelkezésére.

A rendezvény nem titkolt feladata, célja „összekapcsolni” az egyes szereplőket: a hazai és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat (nyelvvizsga-központokat), szakképző intézményeket stb. az érdeklődőkkel, a továbbtanulni szándékozókkal, diákokkal, oktatókkal, szülőkkel. Ezen túl egy bizonyos „jövőkép” kialakításában is segítséget kíván nyújtani a diákoknak.

A hazai felsőoktatási intézmények túlnyomó többsége ma már megjelenik a kiállításon standokkal, amelyek egyre vonzóbbak, színesebbek. A standokon az egyetemek kiválasztott hallgatói és – többnyire fiatal – oktatói mutatják be az intézményt (kart, intézetet), adnak hasznos információkat az érdeklődő fiataloknak, illetve kilátogató szülőknek is.

Egyre többen teszik „kézzelfoghatóvá” az intézmény, illetve az oktatott szakmák/szakok bemutatását; élen járnak ebben az agrár-karok is, amelyek mindegyike képviseltette magát a szakkiállításon.

Viszonylag könnyű helyzetben vannak, mert az agrár-szakok igazán gyakorlatorientált képzést nyújtanak, a növénytermesztés, kertészet, erdészet, állattenyésztés stb. „termékeit” – kis fantáziával – igazán nem nehéz bemutatni, sőt, egyes esetekben (gyümölcs, élelmiszeripari termékek stb.) „érzékszervi vizsgálat” tárgyává tenni. Talán még a jelenleginél is többet mutathatnának egyes karok!

Végignézve az agrár-standokat – egyik színesebb volt, mint a másik! A hagyományos agrár-karokon túl önálló standdal mutatkozott be az Állatorvostudományi Egyetem, de a különböző „integrációkban” részt vevő agrár, agrár-műszaki, vidékfejlesztési karok (pl. Gyöngyös, Hódmezővásárhely, Nyíregyháza, Mosonmagyaróvár) is megtalálták helyüket a nagy intézményen belül.

A rendezvény legnagyobb vonzereje az első kézből való információszerzés, a személyes beszélgetések a „már hallgatókkal”, a közvetlen hangvételű bemutatkozások. Sokat veszít mindenki, aki kihagyja ezt a lehetőséget, amely ma már minden évben rendelkezésre áll „ingyen és bérmentve” minden, a felsőoktatás iránt érdeklődő (nem csak végzős, érettségi előtt álló!) tanulónak.

A háromnapos rendezvény minden napján előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők, amelyek egy része eligazítást nyújt a felvételit illetően, másrészt konkrét intézményekkel, cégekkel, programokkal ismerteti meg a hallgatóságot.

A legérdekfeszítőbb, mindenkit „húsbavágóan érintő” előadások az első nap délelőttjén hangzottak el.

Megnyitó előadásában, köszöntőjében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter rámutatott a felsőoktatás terén történt pozitív változásokra, arra, hogy milyen előrelépések történtek ezen a téren az elmúlt rövid időszakban (külföldi hallgatók számának növekedése, ösztöndíjak megemelése, nyelvvizsga-követelményekben változás, duális-képzés „előretörése”, tudományos képzésben, doktorképzésben résztvevők számának emelkedése stb.). A választás lehetősége a diákoké, a feltételek megteremtése azonban a kormányzat feladata.

Cél, hogy magas tudású, versenyképes diplomával rendelkező fiatal szakemberek lépjenek ki a munkaerőpiacra.

A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, Magyar Péter „Hogyan finanszírozható a továbbtanulás?” címmel tartott előadásában kihangsúlyozta, hogy eddig több mint 400000 hallgatónak juttatott kedvező anyagi lehetőségeket az intézmény, amelynek ma is célja, hogy ne legyen a Kárpát-medencében olyan diák, aki anyagiak miatt nem tud tanulni, a felsőoktatásba bekerülni és végezni. Az érdeklődők minden részletről értesülhetnek a www.diakhitel.hu honlapról.

Az Oktatási Hivatal (OH) elnökhelyettese, Vanó Renáta érdekfeszítő előadásában a felvételi-eljárás „útvesztőiben” próbált eligazítást nyújtani. Elsősorban a pontszámítás szabályairól, az emelt szintű érettségi követelményeiről, és a diplomás pályakövetési rendszerről adott széleskörű tájékoztatást.

Bukta Péter, az OH tájékoztatási osztályvezetője pedig a „Hova jelentkezzek?”, „Hogyan jelentkezzek?”, illetve az „E-felvételi” kérdéskörét boncolgatta, a felvételi-eljárás részleteibe igyekezett beavatni az érdeklődőket. A továbbtanulás előtt állók mindenről részletesen tájékozódhatnak a jól ismert www.felvi.hu honlapról.

A szeptemberben induló képzésekre a jelentkezés végső határideje: február 15!

A középiskolás tanulók, de a már felsőoktatásban „bent levők” is hasznos információkhoz juthatnak a „jövőtervező”-nek is nevezhető www.diplomantul.hu honlapról, amely a végzett hallgatók munkaerő-piaci nyomonkövetésével, különböző adatokkal nyújthat fontos támpontot a jövőjüket tervezőknek.

A rendezvény három napja alatt olyan információkhoz juthatnak diákok, szülők, oktatók és más érdeklődők – koncentráltan, egy helyen – amelyeket más úton, máshol, ennyi idő alatt ilyen formában lehetetlen beszerezni. Ilyen lehetőséget nem lehet és nem is szabad kihagyni!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu