0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kell a kávé, de mennyi a nem túl sok?

Nehezen kelünk fel? Koncentrálni kellene a munkára, de nem megy? Összecsapnak a fejünk felett a hullámok? Mit is csinálunk ilyenkor? Leülünk, iszunk egy kávét és minden kiegyenesedik… De azt azért már mindannyian tudjuk, hogy a kávé nem a legjobb barátunk. Lehet, hogy felébreszt és egészséges, ha megfelelő mértékben fogyasztjuk, de sok egészségügyi problémát is okozhat, ha sokat iszunk belőle.

Napi maximum 400 milligramm koffein biztonságos egy felnőtt számára. Ez körülbelül négy csésze kávé, 10 doboz kóla vagy két energiaital.

Ha több mint 4 csésze kávét iszunk, migrén, álmatlanság, idegesség, nyugtalanság és még sok minden más bajunk lehet a túl sok koffeintől.

Dr. Jaques Reifman az Egyesült Államok hadseregének Fort Detrickben lévő orvosi kutatási parancsnokságának kutatásvezetője elmondta: „10 éven keresztül folytattunk alvásmegvonási kísérleteket. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogyan reagálnak az emberek a folyamatos 60 órás ébrenlétre? Illetve arra, hogy ez a fajta alvásmegvonás miben különbözik attól, amikor 10 napig éjszaka csupán három órán át alszunk? Most azon dolgozunk, hogy az eredmények alapján elkészítsük a jelenséget leíró és előrejelzésre is alkalmas matematikai modellt.”

A kutatásban az alvásmegvonás és a bevitt koffeinmennyiség 14 különálló kombinációját alkalmazták a csoport átlagteljesítményének előrejelzésére. A kutatás résztvevői, az „alváshiányos” személyek annyi koffeint kaptak, hogy különböző helyzetekben úgy érezzék, mintha nyolc órát aludtak volna.

A kutatás szerint

  • Ha egy éjszaka öt órát alszunk, inkább két csésze gyenge kávét kell ébredéskor innunk, majd négy óra elteltével újabb két csészét.
  • Ha elegendő mennyiséget alszunk ugyan, de éjszakai műszakban dolgozunk, igyunk két csésze gyenge kávét közvetlenül a műszak kezdete előtt!
  • Ha várhatóan egy vagy két napig nem nagyon lesz időnk aludni, éjfélkor, reggel 4-kor és 8-kor 2 csésze kávét kell inni.

A kutatás vezetője felhívta a figyelmet, hogy ha a célunk a koffein előnyeinek maximális kihasználása, akkor egyszerre semmiképp ne vigyünk be a szervezetünkbe 400 milligrammnál több koffeint.

Forrás: Interesting Engineering