0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Az agroerdészet olyan többfunkciós földhasználati mód, melynek során a mezőgazdasági tevékenységbe folyamatosan fenntartandó fás kultúrákat integrálnak.

A módszer vélhetően Kolumbiában sem új, ahogy hazánkban sem – gondoljunk csak a hagyományos fás legelőkre, vagy a ház körüli gyümölcsösöket „tisztító” baromfikra, kiskérődzőkre.

A kolumbiai projektet a programot támogató civilszervezet képviselője ismertette:

Enrique Murgueito azt mondta, hogy a rendszer hozzájárul az élővilág sokféleségéhez és növeli a talaj termékenységét, megköti a szén-dioxidot a növényekben, csökkenti a marhák metángáz, nitrogén-dioxid és salétrom-oxid kibocsátását, ily módon mérsékli a globális felmelegedést.

Egyes szakértők szerint a világon kibocsátott üvegház hatású gázok 23 százalékáért a mezőgazdaság okolható, ezért is fontos, hogy az agroerdészeti projekt keretében táplált marhák a változatosabb étrendnek köszönhetően kevesebb metángázt bocsátanak ki.

Ráadásul gyorsabban nőnek és több tejet is adnak! További előny, hogy az erdős termőföld kevesebb öntözést igényel, így gátolja a talajeróziót.

– A modell javítja a termőföld minőségét, a legelőket, a mikroklímát és a páratartalmat – mondta erről egy bogotái agroerdészet tulajdonosa, Claudia Durana.

A projekt keretében 80 különböző fafajtából 2 millió 600 ezer fát ültettek eddig Kolumbiában. A dél-amerikai országban az agroerdészeti farmok száma az utolsó hét évben megtízszereződött.
Forrás: euronews.com