0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

E héttől igényelhetünk díjmentes tájfajta vetőmag mintákat

Nagyanyáink kedvelt konyhakerti, vagy éppen dísznövényeinek termesztésére vállalkozhatunk,és kísérletezhetünk a saját kiskertünkben, ha élünk a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ kínálta lehetőséggel.

E héttől ugyanis kérhetünk vetőmag mintát a www.mintakeres.hu oldalon, ahol a NODIK szakemberei által összeállított listát böngészve különleges tájfajtákra bukkanhatunk. 

Évről évre a legnépszerűbbek a paradicsom, a paprika, a babfélék, a csicseriborsók, illetve a tökök, ám van számos kukorica, búza, fajta is az ajánlati listán – mondta Baktay Borbála a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ főigazgatója.

Összességében mintegy 350, főleg Kárpát-medencében gyűjtött tájfajtát, helyi populációt, valamint régi, köztermesztésből kikerülő magyar fajtát tartalmaz az idei tavaszi ajánlati tételsor, amelyből a készlet erejéig igényelhetnek az érdeklődők. Az átadott minták GM-mentesek, csávázatlanok, nem fémzárolt szaporítóanyagok.

Aranyszabály hogy személyenként maximum 10 tételt rendelhető, amely fajtából egy minta vetőmag adagot jelent.

A hobbikertészeknek vállalniuk kell, hogy az elvetett növényekkel kapcsolatos tapasztalataikat egy termesztési adatlapon dokumentálják, majd elküldik a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központba.

Az átadott tételenkénti mennyiség úgynevezett botanikai mintanagyságot képvisel. Ez a nagymagvú fajok esetében (pl. kukorica, bab, tökfélék) 15-20 darab magot, a közepes ezer mag súllyal rendelkező fajok esetében (pl. gabonafélék) 20 g-ot, míg az apróbb magvú tételek esetében 0,5-1 g-ot jelent. Ez a mennyiség arra elegendő, hogy a kérő az adott tételt kipróbálja, felszaporítsa, és amennyiben beválik, magfogás után termessze.

Baktay Borbála főigazgató elmondta, hogy leginkább a kistermelők, hobbi kertészek, családi gazdaságok, tanyán élők profitálhatnak abból, ha kipróbálják ezeket az évtizedekkel vagy éppen évszázadokkal ezelőtt népszerű, ám napjaikra a köztermesztésből kiszorult fajtákat, amelyek termesztése egykoron egy-egy tájra jellemző volt.

Egyrészt sokszínűvé tette a konyhakerti zöldségek kínálatát, másrészt az adott táj termőtalajához és klimatikus viszonyához illeszkedő volt és az ott élők hagyományos gazdálkodásának akár évszázados tapasztalaton nyugvó eredménye volt.

A jelenleg igényelhető tavaszi maggal szaporított tételek után március első felében a csicsókára, míg a batátapalántára április végén, május elején adhatják le igényüket a hobbikertészek. Az igényléseket a készlet erejéig tudja teljesíteni a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ. A vetőmagokét nem kell fizetni, ám a kiszállítás 1300 Ft-os díját az igénylőnek kell fedeznie.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu