0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Már Franciaországot is fenyegeti a vírus

Egy különösen pusztító vírus fenyegeti a paradicsomot és a paprikát Franciaországban, miután hat európai országban már lecsapott, akárcsak Törökországban, az Egyesült Államokban és Kínában – adta hírül a francia élelmiszerbiztonsági hivatal (ANSES).

Az ESM Magazine cikke szerint a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) ártalmatlan az emberre nézve, azonban egy egész termőterületet képes elpusztítani, legyen az üvegházban, zöldségkertben vagy ökológiai területen.

Ahogy arról korábban írtunk, a 2019. november 12-én hatályba lépett rendelet értelmében kötelező jelenteni az Európai Unió területén felderített vírusfertőzéseket.

A vírus terjedhet fertőzött vetőmaggal, növényekkel, gyümölcsökkel, akárcsak egyszerű érintkezéssel, ráadásul hosszú ideig képes életben maradni anélkül, hogy veszítene az erejéből.

Jelenleg nincs kezelés vagy rezisztens fajta a vírus ellen, ami nem mellesleg 2014-ben jelent meg először a Közel-Keleten, majd 2018-ban végigsöpört Európán.

Az ANSES megerősítette, hogy a vírus bejutása és terjedése nagy kockázatot jelent Franciaországra nézve.

A vírus sárga vagy barna foltok megjelenését okozza a leveleken, illetve a gyümölcs deformálódását idézi elő, amely komoly gondot okoz a termés értékesítésében.

A hatóság azt javasolja, hogy fertőzött területeken lévő növényeket távolítsák és égessék el, illetve hogy a termelők csak olyan magvakat vásároljanak, amelyek ellenőrzöttek, és lehetőleg olyan helyről származzanak, amelyek nem tartoznak a fertőzött európai országok közé.

Forrás: ESM Magazine