0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Felújított fahídon kelhetnek át a kirándulók a Visegrádi-hegységben

A tölgyfából készült híd Pilismarót közelében, a Miklós-deák-völgyben futó patak felett vezet át. A Pilismarót–Hirsch-orom–Pilisszentlélek közötti piros sáv jelzésű turistaúton található.

A Pilisi Parkerdő területén a közelmúltban számos közjóléti célú, azaz a kirándulók, turisták kényelmét szolgáló, az erdei infrastruktúrát korszerűsítő fejlesztés valósult meg. Pihenő- és tűzrakóhelyek, erdei irányítótáblák, turistautak újultak meg, erdei fitneszparkok létesültek nemcsak a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben, hanem a fővárosi erdőkben is. Ezt az infrastruktúrát, az erdei eszközöket, bútorokat – például a padokat, asztalokat – bárki használhatja: kirándulók, futók, vagy akik a családjukkal, vagy egy baráti társasággal szeretnének kikapcsolódni, piknikezni, vagy akár egy egész napot eltölteni az erdőben.

A Pilismaróti Erdészet területén megújult híd is ennek a korszerűsített infrastruktúrának a része, a Pilismarót–Hirsch-orom–Pilisszentlélek között futó piros sáv jelzésű turistaúton található. Helyén korábban szintén fahíd állt, amely egy 1991-es kiadású turistakalauzban is szerepelt. Napjainkra viszont leromlott az állapota.

A Pilisi Parkerdő Zrt. mindenképpen meg akarta tartani a hídon való átkelés lehetőségét, ezért újjáépíttette a fahidat, és január elejétől már azon haladhatnak át a kirándulók a Miklós-deák-völgyben futó patak felett.

Túrázásra alkalmas napokon érdemes végigmenni azon az útvonalon, amelyik a felújított hidat is érinti. Annál is inkább, mert a túra látványos szakaszokat, a Hirsch-oromról pedig pazar kilátást tartogat. A 9 kilométeres túra Pilismarótról, a Miklós-deák utcából indul. A piros sávval jelölt út 2 kilométeres sétát követően elhalad a Millenáris emlékmű, majd a Miklós-deák-völgyi-tavak mellett. 

A három tóból és egy hordaléklerakó területből álló vizes élőhelyet a Pilisi Parkerdő Zrt. újította fel 2014-ben. A helyreállítás során a természetvédelmi szempontok kiemelt hangsúlyt kaptak. Az erdészeti műúton mintegy 1 kilométert továbbhaladva turistatábla jelzi, hogy a gyalogtúra erdei földúton folytatódik. Onnan már látható az újjáépített fahíd.

A patak felett átkelve a turistaút az 1895-ben foglalt Aranka-forrás közelében halad el, amelyet szintén a Pilisi Parkerdő Zrt. újított fel tavaly. Továbbra is a piros sáv jelzést követve nagyjából 1,5 kilométer után az út végi meredek szakaszt megmászva érhető el a Hirsch-orom. A 414 méter magas sziklaszirten egy obeliszk emelkedik, amelyet 1896-ban Magyarország ezeréves fennállásának emlékére és Hirsch István főerdőtanácsos tiszteletére emeltek. Ez az a pont, ahonnan megcsodálható a pompás kilátás. Az út onnan Pilisszentlélek felé folytatódik.

 

Forrás: Pilisi Parkerdő