0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nimfapapagáj mindenkinek!

A nimfapapagáj az 1970-es években tűnt fel nagyobb mennyiségben hazánkban, ekkor vált igazán elérhetővé az átlagos pénztárcájú magyar madárbarát számára. Nagy áttörést jelentett, amikor a ’80-as évek elején megjelent fehér színváltozata. Ekkorra már a magyar madarászok jól ismerték a fajt, tenyésztésének mesterfogásait.

Nem meglepő tehát, hogy néhány év alatt oly nagy mennyiségű fehér nimfára tettek szert, hogy csillagászati ára a szürke, azaz a vadszínű árának kétszereséig zuhant.

Hogy mekkora értéket is képviselt egy nimfapapagáj, azt jól példázza, hogy 1984-ben a szürke ára 300-350 forint volt, a fehéré 700-800 között mozgott. Ekkoriban egy kiló kenyér 3 Ft 60 fillérbe, egy liter zacskós tej pedig 5 Ft-ba, egy buszjegy Budapesten pedig 1 Ft 50 fillérbe került.

Ma a szürke és a fehér madár ára közt nincsen különbség, bár a felvásárlók a vadast gyakran egyszerűen nem viszik el.

A nimfa ára ma 1500-3000 Ft között mozog. Akárhogy is számolunk, e papagájfaj ára, mint a többié is általában, a tenyésztőknél töredéke a hajdaninak. Ennek egyetlen pozitív hatása, hogy ma nem jelenthet akadályt senki számára, hogy nimfapapagájt vásároljon.

Legjobb, ha 5-6 hónapos, még kiszínezetlen fiatalokat szerzünk be. Egyesek szerint a nimfa esetében is a hímek jobb hangutánzók, s a még kiszínezetlen hímeknél a fejen valamivel több a sárga szín, az is némileg intenzívebb, mint a tojón.

Madarunk Ausztráliában honos, ahol széltében-hosszában előfordul, bár a zárt erdőségeket kifejezetten kerüli.

Különösen az eukaliptusszal vegyes mezővédő erdősávokban igen gyakori faj. Míg a vadonban a fészkek legalább 200 méterre vannak egymástól, addig a fogságban tenyésztett madaraknál a territoriális viselkedés mára olyannyira átalakult, hogy egy három köbméteres röpdében akár három párat is tudunk együtt költésre bírni. De a nimfapapagájt egyedül is tarthatjuk egy jókora kalitkában a lakásban, s ha megfelelően gondozzuk, akár 25 éven át kedves, bohókás lakótárs lehet, mely bearanyozza gazdájának mindennapjait.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság