0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Melegrekordok dőltek meg januárban

Az idei volt a legmelegebb január, amióta az emberiség méri a környezetének hőmérsékletét. Több melegrekord is megdőlt.

A Kopernikusz program a Föld megfigyelésének európai rendszere, amelyet az Európai Bizottság koordinál és kezel. A műholdas adatok megerősítették az éghajlattal foglalkozó tudósok elméletét, és bebizonyosodott, hogy az idei év januárja volt eddig a legmelegebb téli hónap amióta az emberiség a környezetének a hőmérsékletét méri.

Ezzel megdőlt az eddigi melegrekord, amelyet 2007-ben jegyeztek fel, az idei januári átlag hőmérsékletét ezt 0,2 Celsius-fokkal múlta felül. Az átlagos hőmérséklet pedig 3,1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a korábbi években általában.

Különösen meleg volt Észak-Európában, és rekordok dőltek meg Norvégia és Oroszország egyes területein, ahol a hőmérséklet 6 Celsius-fokkal volt magasabb, mint általában januárban. Például január 2-án a norvég Sunndalsøra-ban rögzítették a város történetének legmelegebb januári napját, azaz 19 Celsius-fokot, ami 25 Celsius-fokkal haladja meg a térség januári átlag hőmérsékleteit. Többen döntöttek úgy, hogy úsznak egyet a fjordokban azon a napon.

A Kopernikusz program kutatói arról is beszámoltak, hogy

a Földön az elmúlt öt év volt a legmelegebb az ipari forradalom óta, azaz két évszázadra visszamenőleg.

A magas hőmérséklet hatására a gleccserek gyors ütemben olvadnak, például a Nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser, amit egyszerűen csak az ítéletnapi gleccsernek neveznek. Teljes elolvadása esetén az óceánok vízszintje megemelkedik és például New York városa is víz alá kerülhet. Az éghajlatkutatók szerint az antarktiszi gleccserek pusztulása világszerte a tengerparti övezetek lakhatatlanná válását vonja majd maga után. Sok világváros pedig ilyen területeken helyezkedik el.

Forrás: farmer.pl