0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szárnyaló ízek, avagy mást érzünk a levegőben, mint a földön

Nézzünk szembe a tényekkel, a repülőgépeken kínált ételek nem vetekszenek a jó éttermekben készített friss fogásokkal. De van tudományos magyarázat arra, hogy miért érzékeljük az ízeket rosszabbaknak a repülőgépen, mint a konyhánkban, vagy egy kellemes étteremben.

Lehet egészen rendben van a felszolgált menü a repülőn, sőt a neves légitársaságok az első osztályon kifejezetten figyelnek az ételek minőségére. Ennek ellenére elképzelhető, hogy mégsem ízlik az ott feltálalt ebéd, vagy vacsora.

Kiderült, hogy az ízeket másképp érzékeljük repülés közben, mint szilárd talajon. Ennek sok összetevője van, közrejátszik például a pillanatnyi pszichés állapot is.

Érzékeinket jelentősen befolyásolják például a kabin körülményei. Az alacsony nyomás, a száraz levegő és a hajtóművek állandó zúgása, és van, akinél a túlzott félelem a repüléstől, azaz egy jó adag stressz befolyásolja az étkezés minőségét. És ebben az esetben az étel elfogyasztásához nem társul feltétlenül pozitív élmény. Ezen túlmenően a magasság eltompítja az érzékeinket, és szervezetünk az ingerekre nem úgy reagál, mint a földön.

Kutatások eredményei erősítik meg, hogy a repülés során a sós és édes ízérzékelésünk akár 30 százalékkal is csökkenhet.

Az étel ízét az is befolyásolja, hogy a fogások mennyi időt töltöttek a logisztikai láncon belül, mielőtt az utas elé kerültek. Néha nagy távolságot tesznek meg, majd újra melegítik, hogy útközben felszolgálhassák a stewardessek. Ezek mindenképpen rontanak az élvezeti értékből.

Gordon Ramsay, a sztárséf például nem tudta megenni, amit a gépen szolgáltak fel. Azt mondja, hogy tíz évig dolgozott légitársaságoknál, tehát tudta, hol készült az étel, és mennyi ideig tartott, mielőtt a fedélzetre került, azaz semmi gond nem lehet vele, mégsem tudta élvezettel elfogyasztani. Időközben azonban sok séf dicsérni kezdte az egyes társaságok járatain felszolgált ételeket. A jelenleg legsikeresebb séf, a sok Michelin csillaggal rendelkező francia Alain Ducasse például a japán All Nippon Airways menüiért rajong, Heston Blumenthal,  a kísérletező angol séf pedig az ausztrál Qantas fogásait csodálja.

Milyen trükköket kezdtek el használni a repülőgép ételeinek elkészítéséért felelős szakemberek?

Tekintettel arra, hogy a repülés során érzékelésünk megváltozik, a szakácsok erőteljesebben ízesítik a felszolgált ételeket, hogy azok ne tűnjenek egyhangúnak, és a fedélzeten is ízletesek legyenek. Egyes légitársaságok különösen nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy megismerjék a repülés közbeni ízérzékelést, és például szimulátor kabinban végeznek kísérleteket, hogy kiderítsék, hogyan kell az ételeket elkészíteni speciálisan a repülőgépek fedélzetére. Az egyik ilyen szimulátor, amelyet több légitársaság is igénybe vesz, Szingapúrban található.

 

Forrás: haps.pl/magyarmezogazdasag.hu