0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

NAV Mentorprogram: a hatóság segít

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal országosan egységes tematika szerint szervez ingyenes tájékoztató fórumokat.

A kezdő vállalkozásokat kívánja a hatóság a programmal segíteni, melynek jogszabályi alapját az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény adja – hívja fel a figyelmet nak.hu. Ennek értelmében a NAV a kezdő vállalkozásnak – figyelemmel tevékenységének jellegére – az adószámának megállapítását követő harminc napon belül szóban vagy írásban ingyenes tájékoztatást nyújt az adókötelezettségeiről, az azok teljesítését segítő információk elérhetőségéről és személyes kapcsolatfelvételt (mentorálást) kezdeményez.

A Mentor Programban többek között a kezdő egyéni vállalkozók, újonnan alakult cégbejegyzésre kötelezett szervezetek, bíróság által nyilvántartott civil szervezetek vehetnek részt, melynek időtartama hat hónapra terjed ki.

A fórumok által kölcsönösen előnyös együttműködés alakulhat ki a vállalkozások és a hatóság között, a vállalkozások megtanulhatják a helyes adózási gyakorlat alapvető tudnivalóit, megismerhetik a rájuk vonatkozó szabályokat, határidőket. Ezzel párhuzamosan javulhat a bevallások minősége, a nyilvántartások vezetése, a helyes gyakorlatok alkalmazásához kapcsolódóan így végső soron a szankciós esetek csökkenése várható.

A megyei programok helyszíne, időpontja és témája a NAV honlapján megtalálható. A fórumokon való részvétel önkéntes és ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Forrás: nak.hu