0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

A napsütötte, védett helyeken néhány kora tavaszi évelő és hagymás növény bontogatja szirmait, a mogyorófélék és az éger növeszti barkáit, egy-két cserje virágzik. Melegebb napokon az éhező méhek virágpor és nektár reményében meglátogatják a kinyílt virágokat. A tél idáig hó nélkül, viszonylag enyhén telt el, leszámítva néhány fagyos januári napot, valamint ködös február eleji időszakot.

A kertekben és ültetvényekben néhány helyen télen sem állt meg a munka,

vagy pedig már javában végzik az aktuális teendőket, ami most elsősorban a metszést és a tápanyag-utánpótlást jelenti.

A most aktuális feladatoknak vannak növényvédelmi vonatkozásai is, ilyenkor alapozhatjuk meg a kezdődő szezon sikerét. Ezeket a munkákat legjobb a tavaszi lemosó permetezés elvégzése előtt megcsinálni. Szinte mindegyik fafajon még most is az ágakon lógnak a tavalyról rászáradt gyümölcsmúmiák. Ezeket, ha nem szedjük le, fertőző forrásai lesznek a gyümölcsfertőző moníliának, ezért a metszés során mindet távolítsuk el és semmisítsük meg. Néhány fafaj hajlamos a sarjképződésre. Feltétlenül vágjuk ki az almafák sarjhajtásait, mert azok az almafa-vértetű áttelelőhelyei, fertőzési gócai. Csonthéjasokon gyakori jelenség, hogy hajtásfertőző monília után elhalnak az ágak, ágrészek.

Ha tavaly nem távolítottuk el, akkor most ne habozzunk, hanem vágjuk le, a vágási felületet pedig kenjük be sebkezelő anyaggal

a fertőzés megelőzése érdekében, és a gyorsabb gyógyulásért. A barackmoly és a keleti gyümölcsmoly hernyó alakban az őszibarack vesszőcsúcsaiban telel át. Ha ilyen vesszőket látunk a fákon, kurtítsuk meg, még akkor is, ha jó erős termővesszővel állunk szemben. A beteg vesszőt természetesen semmisítsük meg. Metszés közben vizsgáljuk át a fák törzsét, ágait, így meggyőződhetünk róla, hogy van-e pajzstetűfertőzés vagy áttelelő takácsatkatojás a növényeken.

Ez azért fontos, mert a tavaszi lemosó permetezéshez ez alapján kell kiválasztani a készítményeket. Ha nem találunk atka- vagy pajzstetűfertőzésre utaló jeleket, elegendő csupán a réz- és kéntartalmú szerek használata. Abban az esetben azonban, ha kártevők jelenlétére utaló tüneteket látunk, válasszunk inkább olajos készítményeket, melyek gyárilag tartalmazzák a rezet és a ként is. A tél végi lemosó permetezés során ne sajnáljuk a permetlevet, jusson bőven mindenhová, még a kéregrepedésekbe is, mert ezeken a helyeken is vannak áttelelő kártevők. A permetezést szélcsendes időben, a lemosó készítményre előírt védőfelszerelésben hajtsuk végre. Őszibarack esetében csapadékos tavasszal szükség lehet a rezes permetezés megismétlésére, mert a tafrinás levélfodrosodás szaporítóképleteit az eső mossa be a rügypikkelyek közé, ezért folyamatos permetlé-borítottság kell a fertőzésmentes rügyfakadáshoz.

Forrás: Kertészet és Szőlészet