0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Idénymunkások helyett az egyetemistákra és a nyugdíjasokra számít az olasz mezőgazdaság

Az élelmiszer ellátás fennakadásának megelőzése miatt az egyetemistákat és a nyugdíjasokat is bevetnék Olaszországban a külföldi idénymunkások helyett.

Olaszországban a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra egyre nagyobb nyomást gyakorol a koronavírus járvány. A legtöbb taggal rendelkező olasz mezőgazdasági szervezet, a Coldiretti aggodalmának adott hangot az idénymunkások hiánya miatt. Felszólította a kormányt, hogy radikálisan egyszerűsítse a munkavállalók, például az egyetemi hallgatók és a nyugdíjasok foglalkoztatását. A lehető leghamarabb intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy a kialakult helyzet ne veszélyeztesse az élelmiszer ellátást.

Olaszországban a mezőgazdasági ágazat rendszeresen külföldi munkavállalókat alkalmaz a betakarítási időszakokra. Legtöbbjük Romániából érkezik, de Marokkóból, Albániából, sőt még Indiából is jönnek dolgozni a földekre.

A szervezet továbbá felszólította a kereskedőket is, hogy támogassák a kisgazdaságok termeléséből származó élelmiszerek árusítását, és támaszkodjanak az olasz termékekre és alapanyagokra. Aggodalmuknak adtak hangot az export miatt is, hiszen a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 60 %-át százalékát külföldre szállítják.

A mezőgazdasági áruk szállításával foglalkozó szervezet, a Confagricoltura felszólította a kormányt a határellenőrzés szigorításának uniós szintű összehangolására annak érdekében, hogy az egyes tagállamok aránytalan és egyoldalú intézkedéseit kiküszöböljék.

Különösen a romlandó termékek esetében, aminek a szállításával nem lehet késlekedni.

A mezőgazdasági miniszter ígéretet tett arra, hogy az olasz kormány mindent megtesz az áruk zökkenőmentes áramlásának biztosítása érdekében, ezért felkérte a Közösség vezetőit, hogy kövessék figyelemmel a helyzetet. Valamennyi tagállamnak be kell tartania a belső piacot érintő szabályozást, és együtt kell működnie. A tisztességtelen gyakorlatok nem jelenthetnek további terhet az olasz gazdaság számára.

Forrás: farmer.pl