0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Üvegház az Északi-sarkon

Kanada északi részén az élelmiszer-ellátás bizonytalansága miatt számos nunavuti közösséggel együttműködve megvalósították a helyi élelmiszer-termelésre összpontosító, speciális üvegházon alapuló modellt. TJ Driediger, a projekt marketingigazgatója elmondta, hogy az örökös fagy miatt teljesen kizárt a talajban való termesztés az Északi-sarkvidék legtöbb részén.

A téli időszakban további nehézségeket okoz a kevés napfény. Végül Nunavut területének nagy részén az emberek hagyományosan vadászattal és halászattal jutnak táplálékhoz, így a kertészet számukra ismeretlen.

A Growing Dome geodéziai kupola alakú üvegházat a coloradói székhelyű Growing Spaces cég tervezi, és a közösség tagjai „Zöld Iglunak” nevezték el. Az üvegházban vízkultúrás rendszer működik 5 láb magas, függőleges vízszivattyútornyok egész sorával, amelyekkel háromszor annyi a termés, mint a hagyományos módszerekkel, miközben az újrahasznosításnak köszönhetően huszadannyi vizet használnak. Mindezt teljesen automatizált megfigyelőrendszer, a SmartDome működteti. A kupolában talaj alapú termesztődobozokban tápanyagban gazdag gyökérzöldségeket termesztenek, Arviatban 763 adagot az első szezonban.

A marketingigazgató hozzátette, hogy az egyes közösségekkel együtt dolgoznak a növényválasztásban és az értékesítési stratégiák kialakításában. Az oktatás és a képzés kritikus jelentőségű abban, hogy a közösség tagjai felkészültek legyenek az üvegház üzemeltetésére. Az üvegházak tulajdonjoga a közösségeké a termesztési rendszerek, oktatás, képzés és karbantartás biztosítása mellett, de a végső cél az, hogy az üvegházakat közvetlen felügyelet nélkül a közösségek működtessék három éven át.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/hortidaily.com