0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Miért veszélyesek a téli álmukból korábban felébredt medvék?

A medvék a világ minden táján korábban ébrednek téli álmukból. Ez megzavarja a természet rendjét és a medvék viselkedését is.

A medvék az év ezen időszakában általában még nem láthatóak, téli álmukat alusszák. Ez támogatja az energiamegtakarításukat, és segít túlélni a telet kevés élelemmel. A klímaváltozás hatása miatt idén volt a legmelegebb telünk Európában, de az Egyesült Államokban is a szokásosnál magasabb volt a hőmérséklet december és január folyamán – írja a 021.rs hírportál. Ez a szokatlan nagy meleg lehet az oka annak, hogy a medvék kissé korábban ébredtek téli álmukból.

Alan Wright vadon szakértő szerint sem a medvéknek, sem az embereknek nem tesz jót ez a korai ébredés.

Hogyan hat a medvékre?

A téli álomból való korai ébredés után a legnagyobb gondot az élelemszerzés jelenti.

„Elkezdik keresni az élelmet, de nem találnak majd sokat, mert a növények többsége és a kisebb állatok még nincsenek a megszokott élőhelyükön.” – mondta a szakértő.

A medvéknek hibernáció után gyorsan táplálékra van szükségük, hisz kezdetét veszi a párzási időszak. A vadon szakértő szerint sok olyan medvebocs születik, akiket a szülei nem tudnak majd ellátni megfelelő táplálékkal, ezért egy részük valószínűleg nem éri meg a tavaszt.

Ez a helyzet az ember és a medve gyakoribb találkozásához vezethet, ami nem olyan jó hír számunkra sem. Normál esetben a medvék csak a saját dolgaikkal foglalkoznak, nem szeretnének az emberekkel semmilyen kapcsolatba kerülni. Viszont, ha nincs elegendő táplálékuk, távolabb is keresgélnek, és így jutnak el a közelünkbe.

„Olyan területekre mennek, ahol az emberek élelmiszert tartanak, és azt meg is szeretnék szerezni.”- mondta Wright.

Lehet olyan történetek hallani, hogy a medvék autókat törnek fel, vagy az ember élőhelyére rontanak. Ez akkor történik a szakértő szerint, amikor már nagyon kétségbeesettek az éhség miatt, vagy a kölykeiknek szeretnének táplálékot szerezni.

Mit tegyünk, ha összefutunk velük?

Ha összefutnánk velük, maradjunk tőlük távol. Alan Wright szerint alap esetben nem akarnak az emberre támadni, csak akkor, ha úgy érzik akadályozzák őket valamiben. Mindenkit óva int attól, hogy a közelükbe menjen, mert sokszor kiszámíthatatlanok.

A legjobb, amit tehetünk, hogy megőrizzük a nyugalmunkat, kitérünk előlük és hívjuk az illetékes hatóságokat. Az sem árt, ha van nálunk medveriasztó spray.

Wright semmiképp nem szeretné, ha az emberek félnének a téli álmukból korábban felébredő medvéktől. Ijesztő lehet a helyzet, de ugyanakkor szomorú és kétségbeejtő is.

„Az a legfontosabb, hogy megértsük, mit miért tesznek, és milyen nehéz helyzettel kell most szembenézniük.” – javasolta a szakértő.

Forrás: 021.rs