0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nem lesz hiány parmezánból

A koronavírus válsággal küzdő észak-olaszországi termelők könnyítést kaptak az eredetmegjelölési oltalom alatt álló termék előállítási szabályai alól. Ahogyan valamennyi földrajzi eredetmegjelöléssel óvott uniós élelmiszer esetében, úgy a Parmigiano Reggiano sajt esetében is szigorú leírás rögzíti a termék készítésének körülményeit.

Az EU-s oltalmi leírásban rögzített szabályok szerint a parmezánt csak naponta egyszer, reggel lehet előállítani esti és reggeli fejésből származó tejkeverékből. A termelők viszont attól tartottak, hogy nehéz lenne fenntartani ezt a szoros időbeosztást a koronavírus járvány idején – különösen, ha egy kis tejüzemben egy vagy több munkás is megbetegszik.

A problémára reagálva az olasz mezőgazdasági minisztérium mentességet adott e szabályozás alól, és a múlt héten Brüsszelt is értesítette az intézkedésről.

A termelők azért kérték a szabályozás lazítását, mert szerintük fennáll a lehetősége annak, hogy ha egy kis tejüzemben megbetegszik valaki, egyszerűen nem tudják reggel elkészteni a sajtot. Ezért kérték, hogy a bajba került üzemből 1200 liter tejet, ami 1 sajt elkészítéséhez szükséges, átvihessenek a szomszédos üzembe, hogy az ottani szakemberek délután ebből is sajtot készíthessenek.

A Parmigiano Reggiano termelői konzorciuma a sajtkészítés folyamatossága érdekében egy tartaléklistát is összeállított azon nyugdíjas sajtkészítőkből, akik szükség esetén átvehetik a termelést.

„Ha felhatalmazást kapunk a Parmigiano előállítására reggel, délután és este, akkor a tartaléklistán szereplő emberek képesek erre a bevált sajtkészítők helyett” – nyilatkozta a Politicónak a konzorcium szóvivője.

Az Európai Bizottság az ideiglenes mentességet megjelenteti az EU földrajzi jelzések adatbázisában is.

Forrás: politico.eu