Az EU-s oltalmi leírásban rögzített szabályok szerint a parmezánt csak naponta egyszer, reggel lehet előállítani esti és reggeli fejésből származó tejkeverékből. A termelők viszont attól tartottak, hogy nehéz lenne fenntartani ezt a szoros időbeosztást a koronavírus járvány idején – különösen, ha egy kis tejüzemben egy vagy több munkás is megbetegszik.
A problémára reagálva az olasz mezőgazdasági minisztérium mentességet adott e szabályozás alól, és a múlt héten Brüsszelt is értesítette az intézkedésről.
A termelők azért kérték a szabályozás lazítását, mert szerintük fennáll a lehetősége annak, hogy ha egy kis tejüzemben megbetegszik valaki, egyszerűen nem tudják reggel elkészteni a sajtot. Ezért kérték, hogy a bajba került üzemből 1200 liter tejet, ami 1 sajt elkészítéséhez szükséges, átvihessenek a szomszédos üzembe, hogy az ottani szakemberek délután ebből is sajtot készíthessenek.
A Parmigiano Reggiano termelői konzorciuma a sajtkészítés folyamatossága érdekében egy tartaléklistát is összeállított azon nyugdíjas sajtkészítőkből, akik szükség esetén átvehetik a termelést.
Az Európai Bizottság az ideiglenes mentességet megjelenteti az EU földrajzi jelzések adatbázisában is.