0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Indiai törpeviador – angol nemesítés

Az indiai törpeviadort (más néven töpe cornish) ma már egyre gyakrabban látjuk kisállat-kiállításokon, ugyanis ennek a különleges megjelenésű díszbaromfifajtának világszerte növekszik tenyésztőtábora. Európán kívül különösen népszerű Észak-Amerikában, de Délkelet Ázsiában is keresett.

A törpeviadorfajták között az egyik legelterjedtebb az indiai törpeviador, melyet angol tenyésztők nemesítettek ki törpe aseelekből és közönséges indiai viadorokból. Ma már több szín-, illetve rajzváltozata ismeretes, így duplaszegélyes vörösfehér, duplaszegélyes kék, vörösfehér, fehér, fekete és sárga színekben elterjedt. A hengeres, rövid, de különösen vaskos sárga láb igen feltűnő, akárcsak a kakasok három hosszanti redőre osztott vörös borsótaraja. E madarakban, mint nevük is elárulja, viadorvér csörgedez, s ez csöppet sem „csorbult” a tenyésztés hosszú évtizedei alatt:

a kakasok felettébb agresszívek egymással, sőt a tyúkokat sem igen lehet összeszoktatni, ha kifejlett korukban kerülnek egy fedél alá.

Ezért is ajánlott e fajtánál egy kakashoz egy, de legfeljebb két tyúkot tartani. Fontos, hogy a kakasok ne legyenek alacsony állásúak, mertebben az esetben nemigen tudják párjukat megtermékenyíteni. A fajta nemigen repül, ugrani sem igen szeret, ezért férőhelyükön az ülőrudakat se helyezzük túlságosan magasra.

Viszont meglepő módon igen jól bírják a kis helyen való tartást – egy jókora ketrecben is jól érzik magukat, de természetesen az állatjólléti előírásokat maradéktalanul be kell tartanunk. Kemény tollazatuk, különösen az evező- és a farktollak viszont könnyen törhetnek, ezért sem szabad őket túlzottan kis helyen tartani. Mint már említettük,

az indiai törpeviadorok más madarakkal szemben felettébb agresszívek, viszont gazdájukkal annál barátságosabbak.

Így azoknak a díszbaromfi-barátoknak is ajánlhatjuk tartását, akik a díszbaromfitartás iskolájának első osztályait elvégezték – a selyemtyúk és a törpekokin fajtákon gyakorlatot szereztek, s valami különleges megjelenésű, nehezebben szaporodásra bírható tollasokkal szeretnének foglalkozni.

Az indiai törpeviador viszonylag későn éri el ivarérettségét, mivel igen lassú növekedésű, s a tojók viszonylag kevés tojást raknak. Bizony gyakorta előfordul a terméketlen tojások magas aránya is.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság