0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Copa & Cogeca rendkívüli intézkedéseket követel a zöldség- és gyümölcságazatban

A Copa & Cogeca, tekintettel a gyümölcs- és zöldségtermelők koronavírus-járvány miatt növekvő nehézségeire, levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben felsorolja javaslatait, hogyan kellene az ágazatban a közösségi támogatási rendszert kiigazítani.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság vezetőjének címzett levélben a Copa & Cogeca mély aggodalmát fejezi ki a gyümölcs- és zöldségágazat jelenlegi és jövőbeli helyzete miatt, amelyet különösen érintenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt elszigetelési intézkedések. Máris komoly ellátási zavarokat jelentettek bizonyos terméktípusok (szamóca, zöldség stb.) esetében, egyes régiókban és bizonyos vásárlók esetében is. A gyümölcs- és zöldségfélék forgalmazása, valamint a feldolgozóipar számára történő gyümölcs- és zöldségszállítás még bonyolultabbá válhat a munkaerőhiány, az áruk és az alapanyagok szállításával, az emberek mozgásával kapcsolatos gondok, illetve a kereslet és fogyasztás terén is egyre növekvő problémák miatt.

Tekintettel a munkaerőhiányra, ami azt jelenti, hogy gyorsan elegendő számú mezőgazdasági dolgozót kellene munkába állítani, és e termékek rendkívül gyorsan romlandó jellegére a Copa & Cogeca félelme egyre növekszik.

„A Copa & Cogeca rendkívüli intézkedéseket követel az összes érintett gyümölcs- és zöldségtermelő, valamint a termelői szervezetek számára: az operatív programok igazgatási, irányítási szabályait igazítsák ki a jelenleg tapasztalható korlátok csökkentése érdekében.”

– mondta Luc Vanoirbeek, a gyümölcs & zöldség munkacsoport vezetője.

„Mivel ez a kiegyensúlyozatlan piaci helyzet jellemző az EU számos mezőgazdasági ágazatában, a Copa & Cogeca felkéri a Bizottságot, hogy különítsen el egy külön erre a célra dedikált költségvetést, amely kívül esik a KAP költségvetésén” – mondta Pekka Pesonen, a Copa & Cogeca főtitkára.

A Copa & Cogeca hangsúlyozni szeretné, hogy a COVID-19 világjárvány hosszabb ideig tartó negatív hatásokkal jár a gyümölcs- és zöldségágazatra. A Bizottságnak ezért most további lépéseket kell tennie, mivel ezek a döntések az elkövetkezendő hónapokra, sőt évekre fogják meghatározni az ágazat jövőjét.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: Copa & Cogeca Press Service