0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A legjobb mezőgazdasági játékok #maradjotthon idejére

Vélhetően nincs olyan ember, aki legalább gyerekkorában egyszer ne próbált volna ki valamilyen farmos játékot. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, a földhöz való vonzódás valahol mélyen a génjeinkben kódolt. #maradjotthon idején előbb-utóbb valamennyien vágyunk kimenni a szabadba – itt vannak az illúziót kínáló legjobb farmos-mezőgazdálkodós játékok.

Nálunk a családban két ember farmozik, az egyik a 75 éves édesanyám, aki 7-8 éve kezdte el építgetni birodalmát a Farmerama nevű játékkal. Ez ugyan nincs benne a gamerek által összeállított TOP10-ben, viszont magyarul beszél, szépen lassan, amúgy nyugdíjas módon is lehet vele haladni (sőt türelmetlen fiataloknak kifejezetten nem ajánlom), szép a grafikája, így igazán szép kerteket lehet kialakítani, ami például édesanyámnál kifejezetten fontos „termesztési szempont”. Sok más játékhoz hasonlóan itt is építkezni kell, vagyis először csak egy kis darab föld van felásva, aztán újabb és újabb területeket lehet feltörni és a végére ki lehet alakítani zöldségeskertet, gyümölcsöst, állattenyésztő udvart… Szóval nagyik, játékra fel, irány a Farmerama, a Big Farm vagy épp az ilyen típusú játékok non plusz ultrája, a Stardew Valley.

Ebben a műfajban minden toplista tetején a Stardew-völgyben játszódó játék szerepel, amelynek

alapötlete, hogy a nagypapától öröklünk egy darab földet, néhány szerszámot és ott kell új életet kezdenünk.

A nyílt végű, vagyis akár évekig, évtizedekig játszható játékban virtuálisan egy egész életet leélhetünk: megtapasztalhatjuk a gazdálkodás és a kisvárosi élet minden gondját-baját, no meg örömét is. Szépen lassan először megtanulhatunk gazdálkodni, aztán fejleszthetjük is a farmunkat, no meg ismeretségeket köthetünk, akár meg is házasodhatunk és így tovább, míg a halál el nem választ. A játék PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, iOS, Android platformokon játszható.

Sokan azt gondolják, hogy nincs helye egy ilyen összeállításban a Minecraft-nak, de tévednek – és erről a saját lányom is meggyőzött. A Minecraft első látásra egyszerű építőjáték, a kockavilág ráadásul csúnyácska is. Viszont nagyon változatos világok építhetők benne, többek között farm is, ami azonban kicsit máshogy működik, mint a valóságban. A növénytermesztéshez először kell egy kocka víz, majd körülötte kapálhatunk föl bizonyos területet. Viszont gabonavetőmaghoz úgy juthatunk, ha fűkockákat törünk össze…


Réka lányom elmagyarázta a tortasütést is: 3 db búzát beteszünk a 3×3-as crafting table alsó sorába. Középre beteszünk egy darab csirkétől „szerzett” tojást mellé mindkét oldalra cukrot teszünk, amit persze előbb cukornádból kraftoltunk. A táblázat felső sorába pedig 3 vödör tejet teszünk. És már kész is a torta. Tehát ide-oda cikázhatunk a szántóföld, a cukornádültetvény, a tehenek, a tyúkok és a saját „sütőnk” között, hogy elkészüljön a finomság. De legalább minden hozzávalót mi állítottunk elő. A sok rohangálás után pedig meg is érdemeljük azt a tortát.

A Mincraft kockavilágát idézi a Staxtel, de ez a PC-s játék azoknak való, akik nem akarnak harcolni, menekülni, zombikkal csatázni, ahogy az a Minecraftban megszokott. A Staxtel egy békés kis világ, ahol építgethetjük a farmunkat olyan szépre, amilyenre csak megengedi ez a kockavilág. Szóval ajánlom a széplelkeknek. Azt mondják, a Staxtelből sok emberség is tanulható.

A legjobb farmos játékok között a Farming Simulator mindig előkelő helyen szerepel. Természetesen, hisz ez a játék kifejezetten a gazdálkodásról szól. Az eredeti játék 2008-ban jelent meg PC-re és játékkonzolra egyaránt, és azóta szinte évenként jön ki újabb verzió, ma már mobilra is. A 2019-es verzió a következő platformokon játszható: PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch.

A szimulátorjátékban egy farmot üzemeltetünk, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel, az árut eladhatjuk, amiből fejleszthetünk.

Azoknak, akik igazi farmgazdálkodási élményre vágynak, mindenképp ezt ajánlom.

A 2019-es esztendő legsikeresebb, új farmos játéka a My time at Portia. Itt is, mint a Stardew Valleyben örököljük a nagypapa régi üzletét, és azt kell újra a régi fényébe visszaállítanunk: növényeket kell nevelnünk, segíteni a városlakókon és állatokról kell gondoskodnunk. A farmgazdálkodás mellett ebben a játékban bányákat is felfedezhetünk, fesztiválokon vehetünk részt Portia városban, horgászhatunk, és vannak vicces minijátékok magán a nagy játékon belül. A játék gyönyörű 3D kidolgozású és a következő platformokon érhető el: PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch.

Még egy játékról kell szót ejtenünk, ez pedig a Farm Together. A játék PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch konzolokon játszható, és ahogy a nevéből is látszik, végre nem egyedül kell gazdálkodni. Természetesen, mint általában a farmos játékoknál, itt is időbe telik, míg a vetemény megnő, újra meg lehet fejni a tehenet, vagy össze lehet gyűjteni a tojást. Viszont itt megvan az a lehetőség, ha nálunk épp nincs mit tenni, hogy átmehetünk a szomszéd gazdához vagy egy barátunkhoz, és ott folytathatjuk a munkát. Micsoda öröm!

A gamerek többé-kevésbé ezeket tartják a legjobb farmjátékoknak, de mindenki kedvére válogathat a kínálatból. Íme még néhány a toplistákról:

  • Hay Day
  • Story Of Seasons: Trio Of Towns
  • Voodoo Garden
  • Slime Rancher
  • Terraria
  • Don’t Starve Together
  • Farmville 2: Country Escape
  • Graveyard Keeper
  • Autonauts
  • Township
  • Tiny Pixel Farm
  • Blocky Farm
  • Monster Farm
  • Fairy Farm
Forrás: magyarmezogazdasag.hu