0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Online térképpel segítik a medvehagyma „vadászokat”

Lassan ellepi a Mecseket a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, a medvehagyma. Az ország legismertebb termőterületén, a Mecsekben előszeretettel szüretelik az erdőben járók.

Nem szedhető akármennyi!

A Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő területeken alapvetően a 2009. évi „Erdőtörvény” szerinti szabályozás érvényes, melynek értelmében állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt (így medvehagyma-levelet) gyűjthet, külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/fő mennyiséget naponta. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A mennyiségi korlátozás külön értendő a medvehagymára, gombára, stb. A védett természeti területeken folytatott gyűjtéshez az illetékes természetvédelmi hatóság engedélyére is szükség van.

Az érdeklődők tájékozódását több térkép is segíti. Az ide kattintva elérhető térképen lehet beazonosítani az erdőterületek erdészeti beosztását, és külön színnel vannak jelölve a védett és a fokozottan védett területek, valamint a medvehagyma kíméleti területek is. A medvehagyma gyűjtéséről tájékoztatót itt talál.

Emellett az állomány védelme érdekében a Nemzeti Parkok bevonásával évente kíméleti területeket is kijelölnek, hogy az állományok regenerálódhassanak. Ezeken a helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.

A Mecsekerdő Zrt. csak az általa kezelt területekre jogosult gyűjtési engedélyt kiadni. A gyűjtési engedélyt területekre vonatkozóan lehet vásárolni, a gyűjtéssel érintett erdőrészlet illetékes erdészeténél. A gyűjtők számára az erdőgazdálkodótól kapott engedély és térkép meghatározza a gyűjtési helyszíneket. Amennyiben a kíméleti terület is változik az előző évhez képest, arról külön statikus térképen is tájékoztatják az érdeklődőket. 2020-ban nem változott a kíméleti terület, továbbra is a 2019-es erdőrészletekre érvényes. Ide kattintva érhető el egy statikus térkép, ami a kíméleti terület változását szemlélteti.

Lelőhely tippek

A Mecsekpölöske és Kisvaszar közötti erdőtömb a 66-os úton Magyarszék felől, vagy Zobákpuszta irányából közelíthető meg, a gyűjtögetést kiegészíthetjük egy kirándulással a Máré-várhoz. A sikondai horgásztavak körüli erdőtömbök is gazdag szőnyeget kínálnak, séta közben szabadon megszedhetjük a medvehagymás pogácsának valót.

Az erdőgazdaság minden tavasszal szervez medvehagymás programokat – pl. medvehagymás-„erdei gazos” túrát, ahol recepteket is lehet cserélni, és megismerkedhetünk a medvehagyma sokoldalú felhasználásával – ezek idén elmaradnak. A Mecsekerdő Zrt. Erdei szakácskönyve év végén jelent meg, benne több recept és tipp is van a medvehagyma felhasználására, tartósítására, illetve egyik fő témája a gyógynövények, erdei gazak, termések, ehető virágok felhasználása a konyhában, amelyről A Mi Erdőnk című lap áprilisi számában is olvashatnak az érdeklődők.

A járvány miatt változások vannak

A járvány elleni védekezés keretében, a Kormány által kihirdetett vészhelyzeti rendelkezéseknek megfelelően az állami erdőgazdaságok 2020. március 17-től szüneteltetik az erdei kisvasutak, erdei szálláshelyek, erdei iskolák működtetését, valamint átmenetileg bezárják a közjóléti turisztikai központokat, erdei múzeumokat és kiállításokat. Az erdő látogatása – amíg Magyarország Kormánya ettől eltérően nem rendelkezik – továbbra is lehetséges. A parkerdők, nyitott arborétumok, tanösvények, turistautak továbbra is látogathatóak, azonban ebben az esetben is kerülni kell a csoportosulást, és fokozottan figyelni a járványügyi intézkedések betartására. A járványt megelőző intézkedések nem érintik az állami erdőgazdaságok erdősítési és termelési üzletágait, az Országfásítási Programban végzett tevékenységüket – mondta Szauer Melinda, a Mecsekerdő Zrt. kommunikációs munkatársa.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu