0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kevés lesz az akácméz 2020-ban

Nem múlhat el sajnos tavasz fagyok nélkül. Idén is, több éjszakán át, hosszantartó fagy volt tapasztalható április első napjaiban, ami a fagyérzékeny akácfák első virágrügyeit tönkretette.

youtube://v/ip-LedG2UWQ

 

Ősszel minden méhész igyekszik egyforma erősségű méhcsaládokat beteleltetni, de tavaszra, a családok erőssége, állapota között óriási különbségek lesznek. Vajon miért? Ennek oka, hogy a méhészek csak a méhek egyedszámát tudják egységesíteni ősszel, az adott méhek korát, nem látják, nem ismerik.

Azokban a családokban, amelyekben sok az augusztus első felében kikelt, megszületett méhecske, azok lesznek gyengébbek tavaszra, hiszen lejár az élettartamuk, elpusztulnak április közepe előtt, amikor pedig igazán szükség lenne rájuk.

Ezért fontos, hogy július második felében és augusztusban adjunk helyet az anyának a fészekben a petézésre, melynek lendületét serkentő etetéssel tartsuk fenn. Sőt! A klímaváltozást vegyük figyelembe és a hagyományos szakirodalomban ajánlott végső etetés dátumát nyugodtan toljuk ki két héttel, szeptember végéig. A tavaszi állományszintű kiegyenlítést pedig anyakeresés után fedettfias keretekkel vagy átröpítéssel oldhatjuk meg.

Nem múlhat el sajnos tavasz fagyok nélkül. Idén is, több éjszakán át, hosszantartó fagy volt tapasztalható április első napjaiban, ami a fagyérzékeny akácfák első virágrügyeit tönkretette. Erről olvashatnak Lefagytunk címmel egy írást, mely pontosan részletezi az okokat, miért is mondják a méhészek már április legelején, hogy 2020-ban nagyon kevés akácméz fog teremni, ha egyáltalán lesz valamennyi.

A koronavírus járványhoz kapcsolódik két írás is. Az egyik a méhészeti termékek, nevezetesen a propolisz és a méhméreg vírus elleni hatásáról számol be.

Kutatások igazolják, hogy szervezetünk immunrendszerének vírusfertőzés esetén fellépő túlzó reakcióját képesek szabályozni az említett méhészeti termékek. A másik írás pedig, a koronavírus-járvány miatt kialakult, vírusok iránti fokozott érdeklődésre ad válaszokat, még többet megtudhatunk e sejtparazitákról. Például azt, hogy a mézelő méh és más beporzó rovarok a virágporral sok növényvírust átvihetnek egyik gazdanövényről a másikra, és olykor jelentős szerepük lehet növényi vírusbetegségek járványos kialakulásában is.

Jó olvasást!

Forrás: Méhészet