0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kalandok a Budai-hegységben

Milyen az örökerdő? Hogyan köthető egymáshoz a vadcseresznye, a kakukk és a Szépjuhászné állomás? Miért különleges a pannon gyík? Mindezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a gyerekek a Kispöfögők mesekönyvsorozat harmadik kötetéből, melyben Bendegúz és barátai a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton kalandoznak.

Jelen cikk A Mi Erdőnk 2020/1-es számában, februárban jelent meg (a szerk.).

 

A valóságban is szolgálatot teljesítő mozdonyok főszereplésével játékos formában ismerkedhet meg a 4-8 éves korosztály a Budai-hegység erdei állataival, növényeivel, sőt, történelmével is.

A Kispöfögők kötetek nem titkolt célja, hogy a mesék elolvasása után a család együtt kiránduljon a kisvasutak nyomvonalai mellett található csodálatos hazai tájakon.

Bendegúz és Bandi, a két híres Mk45-ös dízelmozdony, Pajti, a motoros hajtány, Oszi, a kék nosztalgia motorkocsi, Panni gőzös, Cimbi, a C50-es és Piroska, az Mk49-es mozdony izgalmas kalandokba keverednek. A mesekönyv szereplői részt vesznek időutazáson és nyomoznak dínótojás után, közben pedig állandón viccelődnek egymással. A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútjának dízelmozdonya,

Bendegúz és mozdonybarátai különleges és humoros helyzetekbe kerülnek, miközben történeteikkel megismerhetjük a Pilisi Parkerdő jellemző flóráját és egyedi faunáját, közelmúltbeli és évszázados történelmét.

A kötet előzékoldalain a gyermekek számára is jól érthető, látványos nyomvonaltérkép, és további érdekességeket bemutató „minilexikon” kapott helyet. A könyvet vasútszakmai szempontból a MÁV Zrt., az élővilágot bemutató ismeretterjesztő anyagokat pedig a Pilisi Parkerdő Zrt. ellenőrizte és támogatta, így a kötetben megjelenő információk szakértői egyeztetés után váltak a tartalom szerves részévé. A Kispöfögők mesekönyvsorozat az erdei vasutak különleges világán keresztül jeleníti meg Magyarország sokszor rejtett, kevésbé ismert csodáit.

A sorozat tudatosan vállalja fel a szemléletformálást, az ismeretterjesztést és a hazai természeti, turisztikai, kulturális értékek bemutatását.

A mesekönyvek holisztikus szemléletével, a űveltségterületek párhuzamos feldolgozásával a kooperatív tanítás-tanulást, vagy éppen a projektmódszert is támogatni tudja. A mesekönyvekre egyedi élménypedagógiai program épül, amely segítségével a kiadó speciális foglalkozásokon, tanórákon mutatja be hazánk növény- és állatvilágát az óvodásoknak és az alsó tagozatos általános iskolásoknak.

Az olvasmányos, izgalmas, nyelvhasználatában nem mindent leegyszerűsítő, mégis a korosztály számára jól befogadható történeteket tartalmazó mesekönyvek írója Csohány Domitilla.

Az egyedi és nagyon szerethető karaktereket, valamint a csodálatos színharmóniában létrejött képeket és tipográfiát, illetve a könyv arculatát pedig Győri Zsolt alkotta meg.

 

Forrás: A Mi Erdőnk