0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az év halát telepítették Kistolmácson és Szentpéterföldén

A Magyar Haltani Társaság által szervezett szavazáson 2020-ban a süllő lett az év hala, amelynek előnevelt, 3-4 centiméter nagyságú ivadékaival gazdagodott a Zalaerdő Zrt. tulajdonában és kezelésében lévő két zalai víztározó.

Az erdőgazdaság kiemelt figyelmet fordít a kezelésében lévő tavak halállományának fejlesztésére, amelynek meghatározó elemei a természetes szaporodás feltételeinek biztosítása és a tudatos haltelepítés.

A ragadozó halfajok horgászvizeink értékes, keresett halai. A tavak gazdag fehérhal-állománya megfelelő táplálékot biztosít e gyors növekedésű fajok számára, amelyek évről évre eredményesen szaporodnak. A méretes ragadozófajok telepítésének a beszerzési nehézségek és a magas ár szab korlátokat, ezért az erdőgazdaság minden évben ivadékokat telepít, amelyek a tavak természetes táplálékbázisát kihasználva érik el a fogható méretet. Az áprilisi csukaivadék telepítést követően május 14-én mindkét víztározóba 6000-6000 darab előnevelt süllőt helyeztek ki.

A süllő egyike természetes vizeink legértékesebb halfajainak, a horgászok zsákmányában jelentős mennyiségben szerepel. A horgászok által keresett ragadozóhal többféle horgászmódszerrel fogható. Teste megnyúlt, feje nagy, szájában erős fogak ülnek. Egyike azon hazai halainknak, amelyeknek kettő hátúszója van. Az európai sügérfélék családjának legnemesebb tagjaként gyorsabban és nagyobbra növekszik rokonainál, húsa különlegesen ízletes.

A süllő 10-14 °C-os vízhőmérsékleten, általában április hónapban (kajszibarack virágzásakor) ívik.

Párosan szaporodó hal, amely az ikráját parti növények (fűz, éger, stb.) víz alatti finom gyökerére rakja. Az ívást követően nem hagyja magára a nagyszámú ikrát, a teljes 5-8 napon át egyedül őrzi az ikrával telt fészket, távol tartva az ikrafaló halakat, közben mellúszóival friss vizet áramoltat utódaira. A kifejlődő lárva kezdetben planktonállatokkal táplálkozik, majd a 3-4 centiméteres méretet elérve megkezdi a halfogyasztást. Táplálékát ezt követően a víztérben gyakori halak közül válogatja, nem annyira faj, hanem inkább méret szerint.

Forrás: ZALAERDŐ Zrt.