0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Idénymunkásonként 880 euróba kerültek a járvány miatti intézkedések

Mintegy 500 euróval növelte meg az egy idénymunkásra jutó költséget, hogy nem lehetett tömegesen elszállásolni a dolgozókat, a charterjáratos utaztatásuk fejenként több mint 200 euróba került, higiéniára és védőfelszerelésekre pedig újabb több mint 100 eurót költöttek pluszban a gazdák – derült ki a délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetsége által nemrég elvégzett felmérésből.

A gabot.de portál által nyilvánosságra hozott felmérésből kiderül egyebek között, hogy a spárga- és szamócaszedéshez szükséges idénymunkások átlagosan 28%-a hiányzott az üzemekből Németország-szerte, de

minden ötödik gazdagágban fele létszámmal, vagy még annál is kevesebb emberrel kellett megoldaniuk a tavaszi szezont.

A gazdálkodók 61%-a foglalkoztatott belföldieket is, a felmérés készítői úgy kalkuláltak az adatokból, hogy a szükséges munkaerő mintegy 17%-át fedezhették a belföldiek országszerte. A válaszadók nagy többségének, 82%-ának volt dolga olyan jelentkezővel is, akit vissza kellett utasítania, többnyire azért, mert túl kevés időt tudott volna rászánni a munkára. Olyan üzem is akadt, ahol több volt az érdeklődő, mint amennyi idénymunkást kerestek.

A belföldi szedőknek viszont csak mintegy negyede tartott ki az előre megbeszélt időszak végéig,

minden negyedikük csak egy napig, maximum egy hétig bírta. Összesen 225 válaszadó írta, hogy idő előtt hazamentek a belföldi idénymunkásai, a dolgozók átlagosan 59%-a nem töltötte ki a szerződött időtartamot. A távozás leggyakoribb oka (56%) azt volt, hogy újra el tudtak helyezkedni eredeti szakmájukban, míg 45%-uknak túl megterhelő volt a munka.

A pluszköltségeket illetően a legnagyobb mértékben, 504 euróval az növelte meg az egy dolgozóra eső költséget, hogy a szállásokat csak fél kapacitáson szabadott használni. A repülőgépes utaztatásra átlagosan fejenként 234 eurót költöttek az üzemek, higiéniára (kesztyű, maszk, fertőtlenítőszer stb.) pedig 142 eurót. A legnagyobb kihívásnak a dolgozók elszállásolását nevezték meg a felmérésben részt vevő gazdálkodók, de

nem volt könnyű azt sem lemenedzselniük, hogy két hétig elkülönítve dolgozzanak a frissen érkezettek,

illetve, hogy ne keveredjenek egymással a csapatok – derült ki.

Arra is rákérdeztek a felmérésben, hogy kinél volt ellenőrzés, és állapított-e meg valamilyen hiányosságot. Eszerint május 19-ig az üzemek 27%-ában ellenőrizték az idénymunkára vonatkozó szabályok betartását (azóta ez a szám biztosan nőtt), és az ellenőrzött gazdaságok 15%-ában volt valami hiba.

Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedést látnának szívesen, egyértelműen azt válaszolták a megkérdezettek, hogy sokat javítana a helyzetükön, ha az idénymunkások közúton érkezhetnének Németországba és távozhatnának haza. Arra is fény derült, hogy

a gyakorlott és visszatérő szedők nem jelentéktelen része annyira tart a repüléstől,

hogy amiatt nem kelt útra az idén – olvasható a délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetsége (VSSE) által végzett felmérés összefoglalójában.

(A dolog háttere, hogy – amint mi is többször beszámoltunk róla – az idén áprilisban és májusban csak korlátozott számban és kizárólag légi úton engedélyezték a külföldi idénymunkások beutazását Németországba.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu