0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Díjmentessé vált az őstermelői igazolvány pótlása

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban számos, az őstermelők helyzetét, adminisztrációs tevékenységét megkönnyítő jogszabály-módosítást kezdeményezett a kormányzatnál. Ezek közül több is hatályossá is vált; például az őstermelői igazolvány elvesztése, megrongálódása vagy megsemmisülése esetén fizetendő 3000 forintos pótdíjat már nem kell már megfizetni.

2020. június 18-án hatályba lépett a 284/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet 77. és 78. §-a, amelyek mérsékelik az őstermelők anyagi, adminisztratív és bürokratikus terheit – ez a jogszabály-módosítás a gazdálkodókat terhelő kiadások csökkentésére irányuló kamarai javaslatokkal összhangban született meg.

Ennek alapján az elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott igazolvány pótlásáért fizetendő – és kamarai bevételnek számító – 3000 forintos pótdíj megszűnt, így az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés teljes mértékben díjmentessé vált.

A kártyaalapú vagy ideiglenes igazolvány, valamint az értékesítési betétlap elvesztését, megsemmisülését, megrongálódását viszont továbbra is kötelező haladéktalanul bejelenteni a lakcím szerinti megye bármelyik kamarai ügyfélszolgálati irodájában, ahol az őstermelők kérelmére a falugazdász a dokumentumok helyett – díjmentesen – új ideiglenes igazolványt vagy betétlapot állít ki.

Idén több mint 157 ezer őstermelő igazolványának jár le a hatálya, ami miatt 2020. október 1-től ez év végéig kellett volna kérelmezniük a 2021-től érvényes igazolványt, hogy az őstermelői jogviszonyuk folyamatos maradjon. A jogszabály azonban eltörölte ezt a kötelezettséget, így az őstermelőknek nem kell felkeresniük a területileg illetékes kamarai ügyfélszolgálati irodát az új igazolvány kérelmezése miatt. Ezzel is összefüggésben, már nem kell nyilatkozni a kártyaalapú őstermelői igazolvány átvételének helyéről sem.

Ezen módosítások hátterében az őstermelői igazolvány ez év végi kivezetésnek szándéka áll, és az, hogy a 2020. december 31-én érvényes őstermelői státusszal rendelkezők határozatlan időre, további ügyintézés nélkül is őstermelőnek minősüljenek (erről további információ itt olvasható).

A NAK felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezhetik az idei értékesítési betétlapot, hogy az igazolványuk 2020. január elsejével visszamenőlegesen érvényesnek minősüljön (erről további információ itt olvasható).

A kamara által javasolt, a további, őstermelőket érintő reformok, egyszerűsítések kihirdetésére még várni kell, ezek várhatóan az év második felében jelenhetnek meg, és 2021. január elsejétől léphetnek hatályba.

Forrás: NAK sajtóközlemény