0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Már csak egy hét az Agrárcenzus online szakasza

Hamarosan, június 30-án zárul az Agrárcenzus, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírásának első szakasza. Még egy hét áll rendelkezésre az online kitöltésre azoknak, akik erre felkérést kaptak.

Az Agrárcenzus célja a jelenlegi mezőgazdasági „térkép” megrajzolása, valamint a jövőbeni hazai és nemzetközi döntések előkészítésének segítése. A KSH az összeíráshoz kapcsolódóan új, interaktív felületet is készített. A grafikonkészlet a 2016. évi gazdaságszerkezeti összeírás adatai alapján készült „térkép”, amely szemléletesen mutatja be azt, hogy a gyűjtött adatok milyen részletes összefüggésekben elemezhetők, miután megtörtént a pontosan kitöltött kérdőívek feldolgozása.

Közeledik június 30. az Agrárcenzus online kitöltésének határideje. A kitöltés kiemelkedően fontos ahhoz, hogy a KSH minél pontosabb és szélesebb körű adatokat tudjon közzétenni a hazai agráriumjellemzőiről. Az adatokból nyert mezőgazdasági „térkép” a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolja, ezért a válaszadás a mezőgazdaságban dolgozóknak is kiemelt érdeke. A népszámlálások után a második legtöbb embert érintő felmérés összesen mintegy 750 ezer címen valósul meg hazánkban.

„Az agrárium helyzetének bemutatása ma talán fontosabb, mint eddig bármikor. A döntéshozatali mechanizmusok, a támogatási források meghatározása és elosztása nemcsak hazánkban, hanem szerte a világon jelen pillanatban is zajló agrárcenzusok adataira épül.

Ezért a KSH arra kéri összes adatszolgáltatóját, hogy válassza a találkozásmentes csatornánkat, és online töltse ki kérdőívünket, hogy minél pontosabb adatokat nyerhessünk tevékenységükről. Minderre június 30-ig – azaz még egy hétig – mindenkinek lehetősége van” – mondta dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke az összeíráshoz kapcsolódóan.

A cenzusból kinyert adatok sokrétű elemzést tesznek lehetővé. Ennek szemléltetésére a Központi Statisztikai Hivatal új, interaktív felületet hozott létre, amelyen egyszerű módon, könnyen értelmezhetően mutatja be az előző, 2016. évi gazdaságszerkezeti összeírás eredményeit. A felületen lehetséges például az információkat régiónként, vagy például a gazdaságot irányító életkora alapján, vagy akár a gazdaságtípusra vonatkozó adatok szerint is szűrni.

A magyarországi agráriumra vonatkozó interaktív grafikonkészletből megtudhatjuk többek között, hogy:

  • a magyar gazdaságok irányítóinak, több mint fele, 58%-a 40 és 64 év közötti, ami 157 132 főt, vagyis gazdaságot jelent;
  • a 40 évesnél fiatalabb, gazdaságot irányítók aránya a szarvasmarha- és a juhtartással foglalkozó gazdaságok esetében a legmagasabb;
  • a 40 évesnél fiatalabb gazdák és a nagyobb gazdaságok Vidékfejlesztési programokban való részvételi aránya magasabb az átlagosnál;
  • a legtöbb sertést a Dél-Alföld régióban tartották, míg a tyúkállomány az Észak-Alföld régióban volt a legmagasabb.

Az interaktív felületen az adatokhoz tartozó módszertani leírás, valamint fogalomtár is elérhető.

A felület itt érhető el: www.ksh.hu/ac2020db/

További információ az „Agrárcenzus, 2020” mezőgazdasági összeírásról a következő linken érhető el: www.ksh.hu/agrarcenzusok_agrarium_2020

A felkérő levelet kapott adatszolgáltatók a kérdőív kitöltést megkezdhetik itt: maja.ksh.hu

Forrás: KSH sajtóközlemény