0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Select Sires/World Wide Sires az egészséges állományokért – HG2020/1

Szaporítóanyag-előállító partnerünk, egyben a World Wide Sires tulajdonosa, a Select Sires Inc. mesterséges termékenyítő vállalat nemcsak a holstein fajta eddigi fejlődésében vállalt oroszlánrészt, de napjainkban is folyamatosan dolgozik együtt kutatási-fejlesztési műhelyekkel a legújabb technikai-technológiai lehetőségek programjába illesztésén.

Ennek példája a Zoetis vállalattal való szoros együttműködés, amelynek eredménye két rendkívül innovatív tenyésztési index létrehozása és alkalmazása. Ezek a Wellness Trait (WT$) és a Dairy Wellness Profit (DWP$) index nevet viselik.

A Clarifide Plus nevű genomikus vizsgálat során nyert információk teszik lehetővé számításukat. Értékeik a tehén egész élettartamára vonatkozó várható jövedelemtermelő képességet jelzik.

A Wellness Trait index kizárólag hét ún. wellness-tulajdonságra (a leggyakoribb megbetegedésekkel szembeni ellenálló képességre) fókuszál. Ezek a tőgygyulladás, sántaság, méh­gyulladás, magzatburok-visszatartás, oltógyomor-helyzetváltozás, légzőszervi megbetegedés és ketózis, valamint előnyt kap a szarvatlanság örökítése. A Dairy Wellness Profit index a WT$ információin túl sok egyéb paramétert (termelés, fertilitás, küllem, hasznos élettartam, valamint a borjak egészsége) is tartalmazó, összetett szelekciós index.

A DWP$ szerint végzett szelekció akár 400 000 forint pro­fitkülönbséget jelenthet egy tehén életteljesítményében a tehenek legjobb és leggyengébb 10-10%-a között!

A DWP$ index számítási modelljét 2020 áprilisában a tulajdonságcsoportok súlyozása tekintetében több helyen módosították, így még közvetlenebbül szolgálja a nagyobb életteljesítményt, gazdaságosságot.

A mutatókat sokmilliós egészségi adatbázis feldolgozásával és kiváló szakértők bevonásával hitelesítik. Segítségükkel még közvetlenebbül lehet szelektálni minél egészségesebb tehenek előállítása érdekében.

A fejlesztés nem állt meg a fentiekkel: áprilistól már találunk információt a tehenek cisztásodásra, iker­vemhességre, vetélésre és ellési bé­nulásra való hajlamára vonatkozólag is.

A DWP$ mutató jól korrelál a régebb óta ismert Lifetime Net Merit (LNM$) mutatóval, tehát az LNM$ használatával szintén eredményesen szolgálhatók az említett célok. Itt érdemes megjegyezni, hogy az USA Holstein Szövetsége által számított TPI képlete is változott idén áprilisban, szintén az egészséget és gazdaságosabb termelést elősegítő irányban. 

 További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2020/1 számából

Forrás: Holstein Genetika Kft.