0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

Bár többezer éve termesztünk szőlőt Európában, ám a mégis szem előtt kell tartanunk, hogy e növény bölcsője jóval melegebb klímájú területeken volt: Iránban, Törökországban és Örményországban. A megfelelő szőlőművelés és a nyáron esedékes zöldmunka során figyelembe kell venni, hogy nálunk kevesebb a napsütéses órák száma, a szőlőt érlelő, ám tikkasztóan meleg időszak, és a gyakoribb nyári csapadék és a pára. 

S hogy miként érhetünk el nagyszerű termést  ennek ellenére is a mi klímánkon? 

Videónkban bemutatjuk, hogyan kell a tőfej- és törzstisztítást, a lombfal széthúzást, a kötözést, a hajtásválogatást, és a csonkázást elvégezni. Mi a teendőnk a hónalj- és ikerhajtásokkal, és miként alakítsuk a szőlőnket, ha gondot akarunk fordítani a hatékony növényvédelemre is.

Megtudhatják azt is, hogy mikor kell a kezünkkel és mikor a metszőóllőval eltávolítani a hajtásokat,  milyen kötözőanyagot érdemes használni, és milyen egyéb apró praktikákra kell figyelni a zöldmunkánál. 

Videónkban a zöldmunkákat az állólombú kordonművelésű (kordonkar magassága: 30–100 c) és a Moser kordonú (a kordonkar magassága: 120-130 cm) szőlőültetvények esetében mutatjuk be szakértő segítségével.

youtube://v/aIjD4ddP1Ko

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu