0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Legyen élmény a főzés

Ízek, fák, receptek. A Mecsekerdő szakácskönyvének címe ismerősen csenghet. Ám Itália és India helyett a Mecsek és a Zselic erdeibe repíti a könyv az érzékeket, és helyi recepteken keresztül kínál az olvasónak „kóstolót” az ott készült ételekből.

Több évszázados kultúránk és gyakorlatunk van abban, hogyan élhetünk harmóniában a természettel, miképpen szedhetjük hasznait és védhetjük értékeit. A vadászat, a gyűjtögetés ősi tevékenységek, az erdőkhöz régen sok, manapság egyre kevesebb mesterség és szokás kötődik.

Általánosan elmondható, hogy az erdőgazdaságoknál az erdészek mellett szép számmal vannak kiváló vadászok, lelkes horgászok, méhészek, gombászok, és az erdő kincseit kreatívan felhasználó hobbiszakácsok is.

Ám a főzéshez – akárcsak a vadászathoz – nem elég a szakértelem; türelem és jó érzék is kell hozzá. Vadat, halat elejteni, terményeket, gombát, füveket gyűjteni és hasznosítani a városi embernek kevésbé áll módjában, mégis nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a minőségi alapanyagok beszerzésére. A kiadvány az erdőgazdaság két erdei szálláshelyének legkedveltebb ételeit mutatja be. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben megbújó Natur Hotel Kövestető kínálatát az erdő-mező növényeinek változatos felhasználása teszi különlegessé. A receptekben, a méltán közkedvelt medvehagymán kívül, olyan elfeledett „gazok”, ehető virágok és termések is szerepelnek, amelyek mellett eddig csak elsétáltunk.  A Zselic lankái között álló Sasrét Vendégházban szinte mindig kerül vad az asztalra. A Biedermannok örökségét őrző vadászkastély konyháját ugyan a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel, de az összegyűjtött receptek otthon is könnyen elkészíthetők. A cél, hogy a főzés élmény legyen: süssünk és főzzünk olyan odaadással, mintha ünnepre készülnénk, még akkor is, ha nem ismerjük a profik fortélyait. A tányérokon különböző nemzetiségek – svábok, felvidékiek, székelyek – hagyományos alapanyagaival is találkozhatunk, olyan fogások készülnek belőlük, amelyeket nagyanyáink még ismertek. Így őrizhetjük meg gyökereinket, miközben hangsúlyozzuk: a minőségi, természetközeli hozzávalóknak helye van a modern gasztronómiában.

A könyv lapjain hasznos tippeket is találunk, de a receptekhez, összetevőkhöz kapcsolódó színes érdekességek, hangulatok, idézetek mintegy lelki táplálékként akkor is inspirálnak, ha főzés helyett csak lapozgatunk benne.

Az üzenet egyszerű: készítsünk bátran vadételeket, fedezzük fel, gyűjtögessünk erdei alapanyagokat, vagy látogassunk el a Dél-Dunántúlra és kóstoljunk bele a baranyai erdőkbe. Ám ahogy a közmondás tartja, „üres hasnak nem elég a szép szó.” A 92 oldalas dekoratív kiadvány megvásárolható a Mecsekerdő Zrt. pécsi központjában, vagy termeszetjaro@mecsekerdo.hu e-mail címen is megrendelhető.

Forrás: A Mi Erdőnk