0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az első körben elkapkodták a pénzt a gazdálkodók

Sikeresen zárult a Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő program első üteme - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy István agrárminiszter. A szaktárca vezetője szerint a mintegy 25 milliárd forintos mentőcsomag keretében nyújtott átmeneti támogatások iránt jelentős érdeklődés mutatkozott.

A június 29-én megnyílt átmeneti programokra összesen több mint négyezren nyújtottak be kérelmet, az érintettek által igényelt összeg pedig meghaladta a 14 milliárd forintot.

A napilap pénteki számában megjelent cikk ismerteti, hogy a kormány a koronavírus-járvány közvetlen hatásait a gazdaságvédelmi akcióterv részeként meghirdetett 25 milliárd forintos agrár mentőcsomag életre hívásával igyekszik mérsékelni. A támogatások célja, hogy a mezőgazdasági termelés és az élelmiszeripari feldolgozás a koronavírus-járvány után is megmaradhasson a korábbi szinten, a gazdálkodóknak ne kelljen se a termelésüket, se az általuk foglalkoztatottak létszámát csökkenteni. Fontos, hogy ez az egyszeri hozzájárulás nem beruházási jellegű támogatás, hanem a meglévő munkahelyek védelmét és a cégek talpra állítását szolgálja. Ebből az összegből a saját vállalkozásukat, tevékenységüket erősíthetik meg az üzemek, a dolgozóikat pedig tovább tudják foglalkoztatni. A 25 milliárd forintos keretösszegből az élelmiszeripar nyolcmilliárd forint, a baromfiágazat hárommilliárd forint, míg a dísznövényágazat 1,4 milliárd forintos támogatást kaphat. Az első körben a baromfitenyésztők és a sertéstartók, a halgazdaságok, valamint az élelmiszeripar és a dísznövényágazat képviselői nyújthatták be a pályázatokat.

A kérelmek feldolgozása megkezdődött, szeptemberben pedig az átmeneti támogatások kifizetését is megkezdi a Magyar Államkincstár – hívta fel a figyelmet Nagy István.

A tárcavezető szerint az élelmiszer-feldolgozók, a kertészeti ágazat és a halgazdálkodási ágazat szereplői összesen mintegy nyolcvanezer foglalkoztatott után igényeltek támogatást. A vártnál is jelentősebb érdeklődés miatt úgy döntött a tárca – emelte ki a miniszter -, hogy az élelmiszeriparnak és az egyes kertészeti ágazatoknak elindított átmeneti támogatási programot még a nyáron újranyitják. A tervek szerint augusztus első felében ismét benyújthatják pályázatukat az érintett ágazatok szereplői.

Időközben elkezdődött a válságkezelő program második üteme is, a kérelmeket július 27-ig várja a Magyar Államkincstár. A hatmilliárd forintos keretösszegre az anyajuh- és a szarvasmarhatartók, a méhészek, valamint a zöldségtermesztők pályázhatnak. A legutolsó ütemben, július 28-án a szőlő- és borágazatnak, valamint a lótenyésztőknek és a kertészeti termelőszervezeteknek nyílnak meg a felhívások.

Forrás: MTI