0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A napokban befejezik az aratást Mezőhegyesen

Már az utolsó 120 hektár kalászos gabona aratását végzik a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaságban. A tervezettnél alacsonyabbak a termésátlagok.

Fotógalériánkat ide, vagy a képre kattintva tekintheti meg.

2020. március 9. és május 24. között, vagyis 75 napig nem volt Mezőhegyes környékén számottevő csapadék, utána pedig többször felhőszakadások voltak. A szélsőséges időjárás befolyással volt nem csak a tavaszi vetésű kultúrákra, hanem az őszi kalászosokra is.

Épp ezért fordulhatott elő, hogy tavasszal a tömegtakarmányok alacsony hozama miatt 130 hektár étkezési búzát is silózni voltak kénytelenek.

Így 1360 hektáron takarítanak be őszi búzát, illetve július elsejére befejezték az 570 hektáron a Limograin vetőmagcégnek céltermesztésben végzett búzavetőmag aratását, amelyet helyben a ménesbirtokhoz tartozó vetőmagüzemben dolgoznak fel.

„A termésátlagok az aszály miatt az elővetemény és a termesztéstechnológia szerint szóródtak, így volt tábla, ahol mindössze a 3,3 t/ha búza termett, és a gazdaság nem tudta elérni a 7,2 t/ha tervezett termésátlagot. A minőségre is a szélsőség a jellemző: fajtánként és területenként eltérő”

– tudtuk meg Isaszegi Norbert termelési igazgatótól.

A gazdaságban ezen kívül 100 hektár tavaszi árpát és még zabot termesztenek a lovaik számára. Képeinken épp zabot takarítanak be. A talaj kímélése érdekében a gumihevederes kombájnoktól kihordókocsival viszik ki a terményt a kamionokhoz.

A termény a vetőmagüzemben lévő, a vetőmagraktáraktól elkülönített tárolókba, raktárakba kerül.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu