0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A műanyagok új élete

Az előttünk álló évek egyik legnagyobb kihívása vitathatatlanul a fenntartható termesztés és kereskedelem megvalósítása lesz a kertészetben is. Miközben a környezetvédelmi szervezetek nyomást gyakorolnak a termesztőkre és a kereskedőkre a műanyaghulladék csökkentése érdekében, az ökotudatos fogyasztók egyre szélesebb rétege is a korábbi gyakorlat változtatására sarkallja a kertészeket.

A folyamat az utóbbi néhány évben Németországban felgyorsult, és csupán idő kérdése, hogy hazánkba mikor gyűrűznek be ugyanezek az elvárások. A Taspo magazin több cikkben is foglalkozott a témával, ezekből szemlézünk.

A növénykereskedelemmel együtt járó műanyaghulladék mennyiségének csökkentése hosszú ideje foglalkoztatja az ágazat szereplőit. A legnagyobb gondot az egyszer használatos kiegészítők jelentik.

Gőzerővel folyik ezért a többször felhasználható tálcák rendszerének kidolgozása, a műanyaggyártó cégek pedig az újrahasznosítást igyekeznek megoldani.

Az újból felhasználható növénytartó tálcák előnyeiről már több tanulmány készült. A PSF környezetvédelmi alapítvány szerint már egy 1996-ban készült kimutatás rávilágított arra, hogy környezeti szempontból mennyivel előnyösebb a többutas növénytartó tálcák rendszere.

Hollandiában pedig gazdasági felmérések alapján úgy számolnak, hogy évente több mint 180 millió eldobható tálca kerül forgalomba, amelyekből 23 ezer tonna polisztirol-hulladék keletkezik.

Annyi, mint amennyit évente egymillió holland ember halmoz fel.

Mindenki sokallta a hulladékot

Tavaly év végén a Deutsche Umwelthilfe (DUH) független környezet- és fogyasztóvédelmi szervezet felmérést végzett az újrahasznosítható és eldobható csomagolások felhasználásáról több mint száz dísznövény nagy- és kiskereskedés, barkácsáruház-lánc és kertészeti áruda, valamint nagyobb élelmiszerkereskedelmi lánc bevonásával. Thomas Fischer, a DUH egyik vezetője azt tartja a felmérés egyik legnagyobb eredményének, hogy a visszajelzésekből kiderült, mindegyik megkérdezett sokallta az egyszer használatos tálcák és cserepek miatt keletkezett műanyaghulladékot.

A DUH a felmérés alapján kiemelte, hogy a német növénykereskedelemben különösen a növények szállításával összefüggésben túl nagy az egyszer használatos anyagok, jellemzően műanyagok aránya.

Németországban mintegy 150 millió darab szállításnál használt csomagolóanyag végzi szemétként, ez körülbelül 21 millió kilogramm műanyaghulladékot jelent évenként.

Barbara Metz, a Deutsche Umwelt­hilfe növényekkel foglalkozó ágazatának vezetője szerint amíg a polcokról levehető, boltokban megvásárolható termékek kapcsán viszonylag magas a vásárlói tudatosság, addig a nem nyilvánvaló, „rejtett” területeken, mint amilyen például a növények szállítása, már nem érződik ez a fogyasztói hozzáállás.

A megkérdezettek közül elsősorban a kis és közepes méretű vállalatok jelezték, hogy már régebb óta alkalmaznak többször használható növénytartó tálcákat, és szerintük ez nemcsak anyagi előnyökkel jár, de könnyen is kezelhetők és a logisztikájuk is megfelelő.

Fischer szerint ez azért örvendetes, mert így a hulladékcsökkentés, a klíma- és az erőforrás-védelem együtt jár a gazdasági haszonnal.

Fontolóra veszik a váltást

A nagyobb dísznövény- és élelmiszerkereskedelmi láncok, illetve barkács­áru­házak alig vagy egyáltalán nem használnak többutas csomagolókat, viszont az egyszer használható tálcák 90%-át összegyűjtik az üzlettérből, mivel csak kevés vásárló viszi azt magával.

Ezeknek a tálcáknak a többsége nem újrahasznosítható, pedig tetemes mennyiségről van szó; a Toom Bau­markt barkács­áruházlánc állítása szerint náluk évente 8 millió egyszer használatos műanyag tálca keletkezik hulladékként.

A kérdőívből merítve az ötletet, néhány áruházlánc jelezte, hogy fontolóra veszik a növények egyszer használatos kartondobozokban való szállítását. De gondolkodnak még bioműanyag, vagy újrahasznosított anyagból készült egy­utas tálcák használatán is, noha Fischer szerint a hagyományos egyutas tálcák alternatív anyagból készülő egyutas tálcákra való cseréje számottevően nem csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét.

Politikusok támogatását kérik

A DUH a környezetvédelmi szempontok erősödéséből kiindulva szorgalmazza, hogy a cégek felelősségteljesen gondolják újra kereskedelmi szempontjaikat és ne használjanak eldobható tálcákat, ne hozzanak létre felesleges hulladékhegyeket.

A német növénykereskedelem újragondolása ennélfogva azt is eredményezné, hogy a holland partnereknél is előtérbe kerülne az újrahasznosítható csomagolás, hiszen a kereslet meghatározza a kínálatot is.

Gazdasági szempontból is érdemes váltani, mivel az újrahasználható, több­utas termékek használata körülbelül harmadával csökkenti a költségeket. A DUH határozottan kérte a politikusokat, hogy támogassák az ügyet. Ennek érdekében Svenja Schulze szövetségi környezetvédelmi miniszternél kezdeményezte, hogy az újrahasznosítást és a hulladékcsökkentést ne önkéntes rendszerben kezeljék, hanem törvényi szabályozás keretein belül tegyék kötelezővé a többször használható növénytartó tálcák arányának növelését a szállítás során.

Emellett pedig vegyék fontolóra az egyszer használható műanyag tálcák adóval való terhelését.

Közös felelősség

Noha a szállítás során használt műanyag tálcák aránya napjainkban csökken, Németországban még mindig majdnem 90 százalék. Ez az arány a növénytartó tálcák fejlesztésével foglalkozó német Flo­ritray GmbH tavalyi bejelentése kapcsán várhatóan változni fog. A cég bemutatta a többször használható növénytartó tálcáját, a Land­gard szövetkezet pedig jelezte, hogy támogatja a többutas tálcák zárt rendszerű körforgásának kiépítését.

A Floritray szorgalmazta, hogy az újrahasznosító rendszerbe vonják be a kereskedelmi lánc összes résztvevőjét – a termelőket, valamint a nagy- és kiskereskedelmet is.

Az új és egységes, többször használható tálca 100 százalékos újrahasznosított polipropilénből (PP) készül. A rendszer a Floritray tálcák forgalmazása mellett a piaci résztvevőknek szolgáltatásként nyújtja a tálcák mosását, tisztítását, cseréjét és leltárját.

A Floritray minden meglévő szállítási rendszerrel kompatibilis, illeszkedik a CC-, valamint EC-konténerekhez, és mindegyik Floritray tálcán van egy hét milliméter magas vízelvezető barázda. A 6, 8 vagy 12-es tálcákba többféle méretben és eltérő dőlésszöggel helyezhetők el a cserepek.

Fenntarthatósági stratégiája részeként a termesztőket összefogó Landgard szövetkezet támogatja a zárt rendszer kialakítását.

Szerintük a Floritray újrahasznosítható tálcáin alapuló új rendszer a kertészeti ágazat egyértelmű jelzése a politikusok, a környezetvédelmi szervezetek és a fogyasztók felé, hogy felelősséget éreznek a környezet védelme, a természeti erőforrások lehető legnagyobb mértékű megmentése iránt. Ennek megfelelően a szövetkezet az ágazat többi szereplőjét is buzdítja, hogy vegyenek részt az új Floritray rendszerben, hiszen csak együtt és közös erővel tudnak számottevő eredményt elérni.

A gyártók is készülnek

A műanyag csomagolás csökkentése vagy teljes elhagyása szinte minden német műanyaggyártó és -feldolgozó vállalat terveiben szerepel. Legtöbbjük már évek óta használ újrahasznosított műanyagot a termesztőedények és szállítótálcák gyártása során, de mostanáig nem kezelték kiemelten a témát, mivel ügyfeleik meglehetősen szkeptikusak voltak.

A biológiailag lebomló edények és tálcák köre tovább növekszik, íme, néhány példa.

Felár nélkül

A Hawita Technoplant már több mint tíz éve elkezdte a felhasznált műanyagok csökkentését. A cég lakossági műanyaghulladék újrahasznosításával készülő műanyag edényeket kínál felár nélkül. Ezek ökológiai lábnyoma ugyanis szignifikánsan jobb volt, mint az etanol bázisú bioműanyagoké. Az edények alapanyaga közvetlenül újrahasznosításból származik.

A cserepek szürke vagy kék színben kaphatók, amelyet kis mennyiségű színezék hozzákeverésével érnek el. A megszokott minőségen az új EuCertPlast minősítésű alapanyag semmit sem változtat.

Visszavételes rendszerben

A körülbelül 9 centiméter magas, 32 centiméter széles és 54 centiméter hosszú, újrahasznosított műanyagból készült, 2017-ben bemutatott Gärtner­box már más méretben is elérhető. Az eredeti dán konténerhez igazított méretű Gärtner­boxból négy fér a CC-kocsi polcára. A dobozok üzemen belüli szállításra is alkalmasak.

Elsősorban szállítódoboznak szánták a kertészetekben vásárló ügyfelek számára, de akár visszavételes rendszerben is értékesíthetők.

Ha az ügyfél nem akarja visszavinni, akkor a csomagtartóban veheti hasznát, tárolhat benne kerti szerszámot, cipőt. Az új Gärtnerboxx az eredeti méretűnek a fele, nagyon stabil, és szürke színben is kapható.

Színes edények és tálcák

A Modiform is bemutatta a lakossági szelektív hulladék újrahasznosítása révén készült kaspóit. Az edényeket és tálcákat szürke, barna-szürke, zöld és kék színben gyártják, de más színű termékek is várhatók. Az ügyfelek bármilyen méretet választhatnak minden színből, valamint hőformázott és fröccsöntött edények is kaphatók.

A termék száz százalékban újrahasznosított és újrahasznosítható.

Az edények mellett a Modi­form kizárólag újrahasznosított anyagból készült színes tálcákat is kínál, matt és fényes kivitelben is. A társaság szerint a tálcák formája előnyösebb, valamint erősebbek és stabilabbak is.

Hulladékpapírból

Mivel nem minden műanyag termékük érkezik vissza hozzájuk, mert például másutt hasznosítják újra őket, a Modi­form kifejlesztette a100 százalékban hulladékpapírból készülő EcoExpert termékcsaládot. A termékek újrahasznosíthatók és komposztálhatók, a természetben pedig egy éven belül teljesen lebomlanak.

A felhasznált karton FSC tanúsítvánnyal rendelkezik (fenntartható erdőgazdálkodásból származik), a rostok hosszabbak, mint a papírszálak, így a termékek erősebbek.

A vízszivárgást a természetes viasz adalékanyaggal akadályozzák meg. A Modiform szerint az EcoExpert szállítótálcák előnye vitathatatlan. A tálcákon kívül EcoExpert sza­porítócserepek is kaphatóak 9–19 centiméteres méretek között.

Körforgás

A Pöppelmann Teku márkanéven kínál-ja a kiváló minőségű cserepeket, professzionális termesztési rendszereket, szállítótálcákat. 2018-ban vezette be a vállalat a Recycling Blue termékcsaládot.

Ezek az edények kizárólag lakossági szelektív hulladék újrahasznosításával készültek, és 100 százalékban újrahasznosíthatóak, akár egy zárt körforgást lehetővé téve a Pöppelmann szaporítóanyag- és faiskolai szaporítótálca-kínálatában.

Kísérletek új anyagokkal

A több mint 200 alkalmazottat foglalkoztató Soparco családi vállalkozás Franciaországban két telephelyen gyárt műanyag edényeket kertészeti célokra. Már 1985 óta használnak polipropilént a gyártás során. Ez az újrahasznosított anyag különféle forrásokból származik, például élelmiszerekből, gyógyszeripari csomagolásokból, autóalkatrészekből, játékokból és saját termelési hulladékukból.

A fehér vagy világos edényekhez új anyag szükséges, minden egyéb termék 90%-ban újrahasznosított műanyagból készül, pedig ez korábban nem igen volt népszerű.

A Soparco új alapanyagokkal is kísérletezik, például kagylóhéjból vagy kávébabból származó hulladékkal. Ezek műanyaggal összekeverve már feldolgozhatók például kertészeti célokra.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet