0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Brexit – Elemző: ha nem születik megállapodás, vámok lesznek

Ha nem jönne létre megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság új kapcsolatrendszeréről (Brexit), akkor vámok lesznek 2021-től - mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól. Egyértelműen afelé halad a helyzet, hogy vámok lesznek, az Egyesült Királyság nehezebben fogja elérni az európai egységes piacot, a szolgáltatásokat – jelentette ki Gálik Zoltán.

Rámutatott: nem történik ugyanakkor akkora „katasztrófa”, mivel a vámok jelentős bevételt hoznak a brit és az uniós központi költségvetésnek. A kereskedelem nehezebb lesz, Magyarország az Egyesült Államokkal vagy a fejlett világ országaival például így kereskedik.

A britek nem akarnak egy nagy átfogó – kereskedelmet, szolgáltatást, külpolitikát, biztonságpolitikát egyaránt érintő – szerződést, sokkal inkább részterületeken kötnének megállapodást – jelezte az elemző. Gálik Zoltán kérdésnek nevezte azt is, hogy milyen intézmény felügyelné a megállapodás betartását és milyen retorziókat alkalmazhatna.

Forrás: MTI