0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fokozottan védett fajt telepítenek vissza hazánkba

A rákosi vipera Magyarország egyetlen endemikus gerincese (azon fajok, amelyek a természetben csak egy adott elterjedési terület határain belül élnek), mely 1974 óta védett, ’88-tól pedig fokozottan védett. A faj megóvása érdekében a szakemberek olyan rezervátumok kialakításán dolgoztak, ahová a Rákosivipera-védelmi Központban gondozott közel 500 egyedet szabadon engedhetik.

Az elmúlt 25 évben komoly erőfeszítéseknek hála, a rákosi vipera állományát sikerült stabilizálni, de védelme még így is rendkívül nagy figyelmet kíván a faj környezeti hatások, élőhelyi adottságok, az időjárási körülmények rendkívüli érzékenysége miatt.

A „rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon-régióban” (LIFE18 NAT/HU/000799) című LIFE projekt hivatalosan 2019. novemberében indult. A projektben résztvevők célja a vipera-élőhelyek javítása, méretük növelése, valamint a faj számára alkalmasnak tűnő élőhelyek létrehozása.

Ezeken a területeken megkezdődtek az élőhely-helyreállítási munkálatok, melynek célja, hogy az oda kerülő viperákat a lehető legideálisabb körülmények fogadják,

Akikben minimális aggodalom felsejlene, rákosi viperával a kiránduló ember nem fog találkozni, mivel annak élőhelye távol esik a lakott területektől, sőt, inkább a fokozottan védett természetvédelmi területek lakója. Az állatok felkutatása még a természetvédelmi szakembereknek sem egyszerű, mivel kifejezetten rejtőzködő életmódot folytató fajról beszélünk.

A mintegy 500 viperának a kibocsátási helyszínei a Duna-Ipoly, a Fertő-Hanság és a Kiskunsági Nemzeti Park háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló gyepei.

A rákosi vipera jelenlegi hazai állományával kapcsolatban még a szakemberek is nagy óvattal mernek becsülni.

A feltételezések szerint mintegy 500-1000 felnőtt példány élhet hazánkban, amihez további 500 példányt terveznek kiengedni a szakemberek az elkövetkező 5 éven belül.

Az eddigi tapasztalatok alapján az elengedett kígyók kevesebb, mint negyede képes túlélni legalább egy évet az új élőhelyén.

A keresztes vipera mellett a másik hazánkban előforduló mérgeskigyó a rákosi vipera. Noha nem kell különösebben félni, marása nem halálos, „csak” lokális tüneteket okoz, mely néhány napig okozhat kellemetlenséget. A szakemberek felhívják az emberek figyelmét, amiről már szó esett, kizárt, hogy a rákosi vipera lakott területen megjelenjen. Ha pedig kirándulások során véletlenül rákosi viperával hozna össze minket a sors, biztosak lehetünk benne, hogy ez az óvatos hüllő hamarabb észrevesz minket, és pillanatok alatt elbújik biztonságot nyújtó járatába.

Ha esetleg mégis összefutunk vele, kiemelt figyeljünk rá, mert Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Forint.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu