0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tisztább levegőn jobban termelnek a napelemek

Egy új kutatásnak köszönhetően számszerűsíthető ténnyé vált, amit eddig sejteni lehetett: az áramtermelésre befogott napenergia teljesítmény a tisztább égbolt hatására növekszik. Az azonban így is új, hogy Újdelhiben és Torontóban nagyjából ugyanez a helyzet.

Újdelhiben 8 százalékkal nőtt a napelemes létesítmények leadott teljesítménye annak hatására, hogy a koronavírus-járvány következtében gazdasági és civilizációs környezetszennyezés visszaesett – írja a napi.hu. A Megújulóenergiás Világ nevű portál szúrta ki azt a tanulmányt, amiben az MIT kutatói bebizonyították mindezt.

Számszerűsítették végre

Az eredetileg a Joule folyóiratban közzétett kutatást Tonio Buonassisi gépészmérnök, Ian Marius Peters kutató, valamint három másik szingapúri és német kutató végezte. Legfőbb megállapításuk az, hogy a gazdasági leállások és a dolgozó tömegek otthon maradása mérhetővé és láthatóvá vált az áramtermelésben. Ez az első tanulmány, ami számszerűsíti, hogy a csökkenő levegőszennyezés növeli a napenergia-termelést.

A Helmholtz-i Erlangen-Nürnberg Megújuló Energiaforrások Intézetében (Németország) és a szingapúri Cleantech Solarnál zajlott kutatómunka lényege az volt, hogy a koronavírus járvány által kiváltott drasztikus változások és a világ egyik legszegényebb, legszennyezettebb metropoliszának részletes légszennyezettségi adatai kombinálása lehetővé tette az „előtte-utána” mért adatok alapos összevetését. Az utóbbi három év adatait saját fejlesztésű algoritmusokkal végigelemezve a kutatók arra jutottak, hogy

amikor március végén a karantén-helyzetet elrendelték, és „minden leállt”, a szennyezettségi szint a felére esett vissza, – és ez március végén 8,3 százalékkal, áprilisban 5,9 százalékkal növelte a napelemes termelőegységek hatásfokát.

Hol? Mennyi?

Ian Marius Peters szerint a talált eltérések nem csupán azért figyelemre méltók, mert most sokkal jelentősebbek (akár háromszor, négyszer akkora), mint amiket korábban, szezonálisan találtak, hanem mert a különbség nagysága nagyjából megegyezik a Houstonban és Torontóban lévő napelemek várt teljesítményváltozásával.

Tonio Buonassisi emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy bár első ránézésre a 8 százalékos termelésnövekedés nem tűnik soknak, de ha hozzátesszük, hogy itt a haszonkulcs eddig igen kicsi, akár mindössze 2 százalék körüli volt, most pedig 10 százalékra ugorhatott, a kapott eredmény megítélése máris megváltozik.

Forrás: Napi.hu