0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az Egri Csillagról fog szólni a hétvége

Idén 9. alkalommal kerül megrendezésre az Egri Csillag Weekend, ahol egri borászatok mutatják meg a legújabb évjáratú Egri Csillagjukat, amihez a Food Truck Show társul, azaz az egyre népszerűbb street food legjobbjai jelennek meg a Dobó téren, Egerben.

Az Egri Csillag az az egri házasítás, amely kifejezi a termőterület sajátosságait és tered ad a borvidék fajtalehetőségeinek. Az Egri Csillag bor megjelenése óriási lehetőség és fordulópont a borvidék életében, ezért adnak ünnepélyes keretet a bemutatásának.

Az Egri Csillag tulajdonképpen, a bikavér fehér testvére.  

Létrejöttét az inspirálta, hogy a bikavérek és egyéb vörösborok mellett a fehérek nem kaptak kellő figyelmet az Egri Borvidéken. Az egri borásztársadalom néhány évvel ezelőtt ezért elérkezettnek látta az időt, hogy megkeresse a bikavér fehér párját. Megtalálta, és megszületett az Egri Csillag. A fehér házasítás a kárpát-medencei fajtákra: a furmintra, a hárslevelűre, a leánykára, a királyleánykára, a zengőre és a zenitre épül.

Egerben minden borászatnak ugyanúgy meg van a saját Egri Csillaga, mint ahogyan a saját bikavére.

Valószínűleg nem meglepő, hogy az Egri Csillag legendája is több száz évre nyúlik vissza. Egerben és környékén a kereskedőket és a vándorokat valaha az őrkunyhók fénye vezette, segítette útjukon. Ezeket az őrkunyhókat jórészt az egri szőlős gazdák építették a Nagy-Eged hegyen és a város észak-keleti végein fekvő szőlőikbe útjelzőként és védelmi célzattal. Az egyik őrkunyhó, a Csúnyamunka romjai még mai is fellelhetők Ostoroson. Az utasbarát jelzőfényeknek híre ment országszerte, és  elterjedt az a mondás, hogy ha Egerbe jársz, kövesd az egri csillagot!

A fesztivált július 30. és augusztus 2. között rendezik meg, amelynek pontos programja ITT található.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu