0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tűzifavásárlás ésszel, nyáron, erdészettől!

Kifejezetten ajánlott hivatalos forrásból, erdőgazdaságoktól vásároljunk tűzifát, ugyanis ez garancia a minőségre, a visszakövethetőségre és a jogszabályoknak megfelelő adminisztrációra. Fontos kiemelni, hogy a tűzifa fenntartható gazdálkodásból származik, azaz a kivágott fák helyére csemeték kerülnek.

Az összes magyar állami erdészetnél vásárolhatunk tűzifát. Az időszakoknak megfelelő tűzifamennyiséggel rendelkeznek, mivel céljuk a lakossági igények folyamatos és zökkenőmentes kielégítése. A fa azért is remek választás, mert a fenntartható gazdálkodás mellett megújuló energiaforrásként végtelenül rendelkezésre áll, emellett környezetbarát tüzelőanyag, és mivel regionális szinten elérhető, csökkenti a szállításból származó környezetterhelést.

A téli tűzifát nyáron ajánlott megvásárolni, mert az időben beszerzett fának elegendő ideje van, hogy télre kiszáradjon, és magas fűtőértéken égjen. Akinek lehetősége van fedett helyen tárolni a tűzifáját, annak érdemes akár két évre előre is vásárolni, mert így valóban a maximum fűtőértéket tudja kihozni téli tüzelőjéből.

Ha az erdőgazdaságoknál vásároljuk a fát, az garancia arra, hogy a kifizetett mennyiséget kapjuk meg – köbméterben történik az elszámolás, nem pedig súly alapján, ami a nedves fa esetében jóval nagyobb mennyiséget mutat. Az állami erdőgazdaságok minden esetben számlával és szállítójeggyel igazolják, hogy legálisan kitermelt fát vásárol a vevő.

Tíz apró jó tanács tüzelővásárlás előtt:

  • Lehetőleg a nyáron vegye meg tűzifáját!
  • Ha van rá lehetőség, már előző nyáron vegye meg tüzelőjét!
  • A kínált, de a számára ismeretlen fafajú tüzelőnek nézzen utána, kérje szakember segítségét.
  • Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegyen tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
  • Ha tömegre vásárolna tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
  • Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít.
  • Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.
  • Takarással védje tüzelőjét a csapadéktól, de oldalról hagyja szellőzni!
  • Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!
  • Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat és írja meg panaszát a NÉBIH-nek.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu