0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

Az irodaházak tetejére ültetett szőlő tulajdonképpen az üvegek újrahasznosításának ötletéből fakad. A projekt azzal kezdődött, hogy megvizsgálták, az újrahasznosított üveg helyettesítheti-e a talajban a homokot.

A szőlőültetvények a Montreali Kongresszusi Központ, a tartományi alkoholkereskedelemért felelős állami tulajdonú SAQ szervezet, az Idegenforgalmi Intézet (ITHQ) és az Ubisoft Montreal számítógépes vállalat tulajdonában lévő épületek tetején nőnek.  Az első négy szőlőültetvény összesen 345 tőből áll és ebben az évben telepítették az ötödik ültetvényt,

amely a világ legnagyobb városi tetőtéri szőlőültetvénye, több mint 200 tő.

Ez év májusában adta a város az első bort a Palais des Congres tetején betakarított szőlőből, ahol az első tövet 2017-ben ültették, és 30 palack bort készítettek belőle. A következő szüret után körülbelül 100 üvegre elegendő bor várható. A borokat egyelőre nem értékesítik, tesztelik és megfigyelik a következő években, mondta Veronique Lemieux, a projekt koordinátora.

A montreali városi szőlőprojekt elsődleges célja az volt, hogy feltárja annak lehetőségét, hogyan tudnák helyettesíteni a homokot a földkeverékben a helyi újrahasznosítási központból származó törmelék üveggel.

Az ötlet abból a tényből származott, hogy a homokkészlet korlátozott, és a szőlő alatti üvegszemcsék segítenek a növénynek a gyorsabb érésében.

Feltételezték, hogy a zúzott üveg a benne tükröződő napfény hatásának fokozásával felgyorsítja a növények érését a hideg környezetben, és emellett összetevőként működhet a talaj megfelelő szerkezetének biztosításában. „A finomra őrölt üveg tulajdonságai hasonlóak a homokhoz, természetesen jelen vannak a szőlőültetvények talajában” – jegyezték meg a projekt szerzői.

Ez a négy évig tartó kutatás segít meghatározni a rusztikus szőlő növények városi környezetben történő fejlődését. Nem elsősorban a nemes szőlőfajtákra összpontosítunk, hanem inkább tanulási céllal kombinációk tesztelésére, és az újrahasznosított üvegpor felhasználásával innovatív módon járulhatunk hozzá a körforgásos gazdasághoz, magyarázza Veronique Lemieux.

A másik cél a klímaváltozás negatív hatásainak kivédése és a fenntartható gazdálkodás elősegítése. Tavaly decemberben a Guelphi Egyetem tanulmányt tett közzé arról, hogy az éghajlatváltozás miatt a kanadaiaknak egyre többet kell fizetni az élelmiszerekért. A szerzők rámutattak egy olyan

kutatás szükségességére, amely a kanadai éghajlattal szemben ellenálló növényfajták kiválasztását célozná. Hangsúlyozták, hogy támogatni kell azokat a projekteket, amelyek lehetővé teszik a helyi zöldségtermelést, ami alacsonyabb logisztikai költségeket és fokozott élelmezésbiztonságot jelent.

A városi szőlőültetvények alkalmasak arra, hogy felszívják az esővíz egy részét, ezzel elősegítik az éghajlatváltozás elleni küzdelmet azáltal, hogy csökkentik a tetők hőmérsékletét, és életteret biztosítanak a biodiverzitás számára.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu