0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Pécsi Egyetemi Borbirtok első pezsgője: Nadír 63

Első pezsgőjével jelentkezik a nemzetközi szinten és országosan is elismeréseket nyert borokat alkotó PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet. Az oktatás és kutatás eredményeit is bemutató borokat ősztől a Pécsi Egyetemi Borbirtok néven kell keresni a polcokon és a webshopban!

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a Pécsi Tudományegyetem része, a pécsi borvidék középpontja. A kutatóintézet 1949-ben több évszázados egyházi birtokra alapozva jött létre, fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Ennek szolgálatában mintegy 30 hektár szőlőültetvénnyel, 300 éves 1600 m2 alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik.

A szőlőfajta gyűjtemény – mely mára több mint 1800 tételből áll – a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja.

A kutatóintézetben szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások zajlanak. Hazánkban egyedül Pécsett folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, melynek célja a környezettudatos, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése és megerősítése. A főbb gombabetegségeknek ellenálló, rezisztens fajták kialakítása gazdasági és környezeti szempontokból egyaránt előremutató. Az új érték teremtését célozzák a nemesítési, genetikai kutatások. Az Intézet 26 államilag elismert szőlőfajtával és 29 klónnal rendelkezik.

A borok tekintetében a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete az elmúlt években sikert sikerre halmozott. Néhány szép eredmény: Zenit 2016, 2017, 2018: Magyarország legjobb újbora; Jázmin 2018: Pannon Borrégió TOP25 2019; Summa Merlot 2017: Magyarország TOP 100 bora 2019; Summa Cabernet Sauvignon 2017: VinAgora 2020 aranyérmese.

Három év munkájának gyümölcseként idén pezsgő is készült. Az alapanyagául szolgáló szőlő a zenit (a szó jelentése: a szemlélő feletti égbolt teteje) volt, amely a kutatóintézet Szentmiklós-hegyi birtokáról származik. Az Intézet pincéjében alakult át a szőlő borrá, a bor pedig pezsgővé, vagyis a zenit Nadírrá (a nadír a zenittel átellenes pont az éggömbön). Az ültetvény és a pince közötti tengerszintkülönbség 63 méter, ezért lett a pezsgő neve Nadír 63.

Maga a Nadír 63 pezsgő zöldes-sárga színű. Finom buborékokkal rendelkezik, gyöngyözése folyamatos és kitartó, a pezsgő felszínén tartós fátyol keletkezik.

Illatában az érett körte, őszibarack és a zenit fajtára jellemző egzotikus gyümölcsök (pl. mangó, ananász) fedezhetők fel. Ezek mellé társul a tradicionális eljárással készült pezsgők vajas, tósztos aromatikája. Ízében a korty könnyed, játékos savakkal, az illatot kiegészítő lime-os és citrusos ízekkel. Lecsengése hosszú, krémes, vajas.

A Pécsi Egyetemi Borbirtok válogatott borait – és a Nadír 63 pezsgőt – ősztől külön a tételekhez megálmodott ételekkel együtt is meg lehet kóstolni. A kezdeményezéshez a Főtér Borbár, a Kikelet Étterem, a Tenkes Csárda és a Zsolnay Étterem csatlakoztak. A Rose Novum 2019, a Zenit 2019, a Kadarka 2019, a Cirfandli 2017 és a csúcsbor Summa Merlot 2017 játékos recepteket ihlettek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu