0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sikeres AXIÁL-kötvényaukció a Budapesti Értéktőzsdén

A Magyar Nemzeti Bank által elindított Növekedési Kötvényprogram keretében (NKP) a magyar mezőgazdaság egyik meghatározó szereplője, az AXIÁL Kft. kötvénykibocsátást hajtott végre. Az aukcióra 2020. szeptember 21-én került sor a Budapesti Értéktőzsde Aukciós Kereskedelmi Rendszerén keresztül.

A tervezett összeget meghaladó ajánlatok közül az AXIÁL névértéken 15 milliárd forint össznévértékű kötvény jegyzését fogadta el.

A kötvény típusát tekintve 10 éves lejáratú, fix kamatozású, nem amortizálódó értékpapír, amely mindenekelőtt biztonságos megtérülést kínál a befektetőknek, tekintettel a Scope Ratings „BB”-s (átlagon felüli várható megtérüléssel) minősítésére.

Szakértők véleménye szerint e lépéssel kedvező hozamon sikerült hosszú távú forrást biztosítani a társaság terveinek megvalósításához. Ennek értékét külön emeli, hogy az aukcióban részt vettek azok a kereskedelmi bankok is, amelyek évtizedek óta ismerik és hitelezik az AXIÁL folyamatos fejlődését, most hosszú távra is megerősítették bizalmukat.

A NKP egyik kulcsfontosságú tényezője a vállalati forrásszerzés diverzifikációjának elősegítése mellett az MNB vállalása, melynek értelmében maga is vásárol a program keretében a hazai vállalatok által kibocsátott kötvényekből. Másrészt ily módon az AXIÁL kötvényei is nyilvánosan elérhetők lesznek a befektetők számára.

A kötvénykibocsátással az AXIÁL Kft. célja, hogy hosszú távon tovább növelje pénzügyi stabilitását, forrásainak tervezhetőségét, működésének megbízhatóságát.

Partnereinek ezúton is köszöni bizalmukat!

Az 1991-ben alapított kis családi vállalkozás betéti társaságként, Baján kezdte meg működését, mára azonban korlátolt felelősségű társaságként működik az AXIÁL, amelynek 19 telephelye van az országban, és hozzávetőleg 800 munkavállalót foglalkoztat. Tevékenysége új és használt mezőgazdasági-, építőipari-, raktártechnológiai gépek forgalmazására és e berendezésekhez kapcsolódó alkatrészek értékesítésére és szervizszolgáltatások nyújtására terjed ki. A cégcsoportba tartozik a bérgép-szolgáltatásokat kínáló MANAX Kft. és a különböző finanszírozási formákat közvetítő Axiál Financial Services Kft. Hazai érdekeltségei mellett külföldi leányvállalatokkal is rendelkezik a szlovák HRIADEL és a román MUNAX cégek révén.

Az AXIÁL Kft. lassan 30 éves történelme alatt dinamikus fejlődésen ment keresztül és évről-évre rekord nettó forgalmat realizál. 2019-ben hetedszerre kapta meg a „Kiváló Üzleti Márka” elismerést. 2018-ban bekerült a Concorde MB Partners által meghatározott „100 legértékesebb magyar magáncég” közé, ugyanebben az évben a Piac és Profit „Üzleti Etikai Díjat” adott át számára a Figyelő Top 200 Gálán „Az év magyar vállalatának” választották. Több alkalommal AAA tanúsítványt kapott az AXIÁL Kft. a belföldi kockázatkezelési megoldásokat és nemzetközi céginformációt szolgáltató skandináv Bisnode csoporthoz tartozó Bisnode Magyarország Kft. minősítési szempontjainak besorolása alapján. E tanúsítvány azt jelzi, hogy Európa legbiztosabb lábakon álló vállalatai közé tartozik. Üzleti díjai mellett vezetőit, szakembereit számos szakmai- és CSR-elismeréssel méltatták az évek során.

Forrás: Axiál Sajtóközlemény