Mivel az agrárium a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, a támogatott projektek nemcsak társadalmi szempontból lesznek hasznosak, hanem fellendíthetik a kutatói utánpótlást és piaci sikereket is hoznak majd. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott Tématerületi Kiválósági Program egyik legfőbb célja ugyanis éppen az, hogy a felsőoktatási intézmények és állami kutatóhelyek szakmai kiválóságára építve jelentős tudományos újdonságtartalommal rendelkező termék, technológia vagy szolgáltatás kerüljön kifejlesztésre.
A Kárpát-medencében ugyanis a mezőgazdaság sikerességét a kedvező talajviszonyok mellett leginkább a klímaváltozás kapcsán egyre szélsőségesebb időjárás- és csapadékviszonyok korlátozzák. A hazai gazdálkodási módszereket tehát a legkorszerűbb tudományos eredmények segítségével folyamatosan igazítanunk kell a változó körülményekhez, melyhez kiemelten fontos a területre érkező csapadék maximális beszivárogtatása, a lefolyás és a belvíz megelőzése, valamint a nedvesség betárolása is.
A koronavírus-járvány eseményei ráadásul a korábbiaknál is nagyobb mértékben erősítették a biztonságos és kiváló minőségű élelmiszerek iránti igényt, így kiemelten fontos feladat az ehhez kapcsolódó rendszerekben rejlő veszélyforrások azonosítása és kezelése.
Szintén kiemelten fontos, hogy hazánkban megfelelő alternatív, a szóját kiváltó fehérjeforrást lehessen biztosítani az állattenyésztés számára, melyekkel ár-érték arányban kifizetődőbbé válhat a gazdálkodás. Ilyen takarmányalapanyagok lehetnek például a sör- vagy olajipari melléktermékek, vagy éppen a rovarliszt.
A Szent István Egyetem Kaposvári Campusán (azaz a jogelőd Kaposvári Egyetemen) induló kutatások szintén érintik majd az élelmiszerlánc és a fenntarthatóság, valamint a növénynemesítés és élelmiszerbiztonság témaköreit, míg a Gabonakutató Nonprofit Kft. szakértői a búza biotikus és abiotikus tényezőkkel szembeni ellenállóságát vizsgálják majd a termésbiztos és jövedelmező búzafajták előállítása érdekében.