0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lángba borult erdők

Országos tűzgyújtási tilalom ellenére már több, mint 30 erdőtűzhöz riasztották a katasztrófavédelem és az EGERERDŐ Zrt. kollégáit, 2020 tavaszán. A tüzek kiváltó oka minden esetben szándékos gyújtogatás.

A szakértők felmérése alapján a lángok főként avartüzeket és kisebb részben törzstüzeket okoztak, összesen közel 150 hektár erdőben, melyből több, mint 50 hektár áll állami tulajdonban.

Az EGERERDŐ Zrt. munkatársai a katasztrófavédelem szakembereivel és több esetben civil segítséggel, többségében kézi eszközökkel és vízzel oltották a felcsapó lángokat, hogy el tudják kerülni az erdő élővilágának jelentősebb mértékű károsodását.

Számos magántulajdonban lévő földrészlet oltásában is részt vettek az EGERERDŐ Zrt. zöldruhás szakemberei, hogy a szomszéd területen álló állami erdőt megóvják a tűzkártól. A tűz intenzitásától függően a katasztrófavédelem munkáját 6-12 fős erdész csapatok segítették, az avartűzben hatékony védekezési módok formájában (kézi eszközökkel: tűzcsapókkal, földeléssel; vagy ellentűz gyújtásával).

Már évek óta a Szilvásváradi Erdészet területén fordul elő a legtöbb tűzeset. Az erdészet kollégái még a tavasz elején a legveszélyeztetettebb helyeken tűzpásztákat nyitottak és folyamatos tűzőrséget tartanak. Emellett egy új módszert is kipróbáltak az oltásban, a gépi lombfúvó alkalmazását, mely igen hatékonynak mondható az avartüzek megfékezésében.

A károsodott erdők többsége Arló, Csernely és Ózd községhatárban található, de Cered, Bükkszenterzsébet és Bélapátfalva erdeiben is felcsapott már a láng idén.

A készletezett faanyagban és az erdőállományban okozott kár mértéke meghaladja a 3 millió forintot, mely kárérték a csemeték és fiatal állományok növekedésében okozott fejlődési visszaesést nem tartalmazza.

Forrás: EGERERDŐ Zrt. közlemény