0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Problémák a szójapiacon – egekbe szökő takarmányárak

A takarmányként használt szójaliszt ára pár hónap alatt 25 százalékkal növekedett meg, amit a repcemag ára hasonló gyorsasággal követ. Jövő évre sem jobbak a kilátások.

Jelenleg a hamburgi kikötőbe beérkező szójaliszt ára valamivel kevesebb, mint 350 euró tonnánként. Ez körülbelül 70 euróval több, mint júliusban volt,

az áremelkedés 25 százalékos. Az elkövetkező hetek és hónapok árajánlatai sem sokkal kecsegtetőbbek.

Az amerikai kontinens felelős a szójaliszt drámai emelkedéséért. Míg Kína folyamatos nagybani vásárlása két és fél év alatt már jócskán emelt az árakon, ehhez még hozzájárul az idei szélsőséges dél-amerikai aszály, ami a drágulás tendenciáját tovább fokozza.

Az állattartók és a takarmánygyártók repcemagot sem tudnak olcsón vásárolni. A hamburgi kikötőben az utóbbi időben ugyan kismértékben csökkentek az árak – de a jelenlegi nagyon kicsi piaci kínálat és a növekvő szójabab árak miatt nem sokkal később újra növekedésnek indultak.

A repcemag magas árának fő oka az elenyésző európai repcetermés és a repcemag iránti igen magas kereslet.

Jelenleg a hamburgi kikötő tonnánként 240 euróba kerül a repcemag. Ez tonnánként 45 euróval – vagyis 22 százalékkal több, mint amennyit júliusban kellett fizetniük a vevőknek.

Az Imea brazil kereskedelmi szervezet szerint

a 2020/2021-re tervezett szójatermesztési terület mindössze 1,7 százalékát tudták csak eddig bevetni a gazdák Mato Grosso-ban, a legfontosabb brazil szójabab termelő államban.

Ennek oka az aszály miatt rendkívül kiszáradt talaj. amely megakadályozza a munkákat a földeken.

Argentínában szintén nagy a szárazság, és az ott élő gazdáknak más problémái is vannak: a rendkívül magasak az exportadók, amelyek súlyosan korlátozzák a szójaliszt exportját is. Argentína messze a legnagyobb szójaliszt és szójaolaj-exportőr a világon. Ezért a szójabab-exportjának ösztönzése érdekében a kormány a múlt héten némileg csökkentette az exportadókat.

Forrás: farmer.pl