0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Beleszólni Európa dolgaiba

A következő hét éves KAP tervezési folyamatában két, a vidéket, a mezőgazdaságot érintő területen is várják a termelők vagy akár az egyszerű uniós állampolgárok véleményét. Az egyik a vidéki területekre vonatkozó hosszú távú jövőképről, a másik az ökológiai gazdálkodásról.

Az unió szeptember 7-én indított konzultációt a vidék jövőjével kapcsolatosan.

Az Európai Bizottság ugyanis hosszú távú jövőképet dolgoz ki a vidéki területekre vonatkozóan és ehhez gyűjti össze az európai polgárok vidéki területekkel kapcsolatos meglátásait és tapasztalatait.

A kérdőív azt kívánja felmérni, hogy a válaszadók szerint milyen ma vidéken élni, és hogy a vidéki területeknek hogyan kellene változniuk 2040-ig.

Az ezen a linken elérhető kérdőív eredményeinek figyelembevételével az Európai Bizottság közleményt állít össze az Európai Parlament és a Tanács számára, amelyet várhatóan 2021-ben fogad el és tesz közzé.

A következő hét éves közös agrárpolitikához is kapcsolódik a „Cselekvési terv az uniós ökológiai termelés fejlesztésére” elnevezésű kérdőív, amely november 27-ig tölthető ki.

A nyilvános konzultáció célja, hogy összegyűjtse az érdekelt felek és a nyilvánosság véleményét az ökológiai élelmiszerek (más szóval bioélelmiszerek) termelésének és fogyasztásának növelésével kapcsolatos kihívásokról és lehetőségekről.

Az Európai Bizottság a témáról 2021 elején teszi közzé közleményét, amely majd olyan konkrét intézkedések alapjául szolgál, amelyek összhangban állnak az Európai Bizottság zöld célkitűzéseivel. Vagyis azzal, hogy 2030-ra sikerüljön az EU mezőgazdasági földterületeinek legalább 25%-át ökológiai gazdálkodás alá vonják, és növekedést érjenek el az ökológiai akvakultúrában is.

Cselekvési terv az uniós ökológiai termelés fejlesztésére című kérdőív ezen a linken érhető el.

Mindkét kérdőívben feleletválasztó és kifejtendő kérdések segítségével igyekeznek felmérni a vállalkozók, érdekképviseletek, tudósok, NGO-k, szakszervezetek mellett az uniós és unión kívüli polgárok véleményét az adott témában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu