0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

2,5 milliárd forint jut járványvédelmi rendszerek kialakítására

A baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek kialakítására az Agrárminisztérium 2 milliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázatot. A Vidékfejlesztési Program keretében a gazdák 2020. május 1-jétől pályázhattak. Két pályázati körben összesen 349 db kérelem érkezett a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságához, 5,4 milliárd forint igényével.

A felhívás a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés- és baromfiágazat számára szólt.

Célja a különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének kockázatcsökkentése volt.

A felhívás keretében építéssel járó, a járványvédelemhez kapcsolódó tevékenységek, így különösen állattartó telepi épületek, építmények kialakítása, felújítása volt támogatható. Emellett az állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése is megvalósítható volt.

A pályázat szükségességét és sikerét mutatja, hogy két pályázati körben összesen 349 db támogatási kérelem érkezett a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságához, 5,4 milliárd forint támogatási összeg igényével.

A beérkezett támogatási kérelmek közül 195 esetben született pozitív döntés, mellyel 2,5 milliárd forint támogatási összegről döntött az Irányító Hatóság, a további pályázatok elbírálása pedig folyamatosan zajlik.

Az Agrárminisztérium az eredeti forráskeret megnövelése mellett minden olyan pályázót várhatóan támogatásban fog részesíteni, aki a pályázat benyújtásához szükséges jogosultsági minimum kritériumoknak megfelel.

A beruházások, fejlesztések támogatására nemcsak a versenyképesség növelésének alapvető eszközeként tekinthetünk, hanem olyan lehetőségként is, amely révén az állattartók képesek napjaink egyik legégetőbb problémakörére, az állategészségügyi kockázatokra ésszerű válaszokat adni.

A különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének valószínűsége számos technológia alkalmazásával csökkenthető.

Forrás: Agrárminisztérium