0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A levegőből élő növények

Otthonunk egyedi díszei lehetnek ennek a roppant hálás növénycsoportnak a tagjai, már csak amiatt is, hogy többségüket nem kell cserépben tartani, így számos dekorációs megoldásban szerepet adhatunk a Tillandsiáknak. Tarthatjuk egy szép faágra kötözve, floráriumban, de akár a csempére is ragaszthatjuk e növényeket.

A Tillandsiákat tarthatjuk egy szép faágra kötözve, floráriumban, de akár a csempére is ragaszthatjuk e növényeket. Tehát e növénycsoport – amellett, hogy szép – a tartási módok sokfélesége miatt különösen alkalmas dekorációs célokra – ahogy ez a képeken is jól látható. Bár trópusi növény, ennek ellenére elég neki hetente 1-2 vizes permetezés, illetve havonta, alkalmanként epifitáknak való tápoldat nagyon híg oldatával történő befújás, hiszen hagyományos gyökér és talaj híján csak innen tud a növény tápanyagokhoz jutni. Az is megoldás, ha hetente 1-2 alkalommal vízbe merítjük a növényt a permetezés helyett.

A szobahőmérséklet megfelelő számára, napos-félárnyékos helyet igényel. Természetes élőhelyén az őserdőkben a fákon él, de nem élősködő, nagyon egyszerűsödött gyökere csupán kapaszkodásra szolgál. Fán lakó életmódja abból adódik, hogy a fényért való küzdelemben így kompenzálta kis termetét. A talajszintben esélye sem lenne a túlélésre a többszörösen záródó lombkoronaszint miatt, ami alig enged fényt a talajig. Így a Tillandsiák felköltöztek a fákra, hogy több fényhez jussanak.

A növény levelein vízfelszívó pikkelyek találhatók, ezekkel vizet és benne oldott tápanyagot vesz fel a Tillandsia. Nagy előnye, hogy a más trópusi növénnyel ellentétben nem érzékeny a kártevőkre, betegségekre.

A szükséges tápanyagokat a természetben a felülről csorgó vízből nyeri, ami a többi növényről old le némi korhadékot, egyéb tápanyagot, tehát a Tillandsiák igen érdekes megjelenésű és táplálkozású növények. Nagy díszértékük abból is ered, hogy számtalan, kreatív módon tarthatjuk, ahogy ezt a mellékelt képek is bizonyítják. Fürdőszobánkban a csempére rögzítve vagy a térbe belógatva igazi trópusi hangulatban lehet részünk, úgy hogy a növény is jól érzi magát.

Tavasztól-őszig kertben is tarthatók. Körülbelül 750 Tillandsia faj létezik, így aki botanikai értékű gyűjteményt szeretne, annak is kihívás e növénycsoport. Aki meg csupán díszíteni szeretne velük, az is bőven válogathat a különböző formájú és színű egyedek között.

Mivel nincs szükségük cserépre, így igen gazdag dekorációs lehetőségeket tud nyújtani a szobában ez a növénycsoport. Tehetjük üveggömbbe, vagy csigaházba. Az hogy mennyire érzi jól magát a növény hamar kiderül, ha növekedésnek, fejlődésnek indul, akkor valószínűleg megfelel számára a hely.

A kifejlett Tillandsia sarjnövényeket hoz, melyeket – ha elérik az anyanövény méretének felét – egy éles késsel leválaszthatunk, így a továbbiakban önálló növényként élik majd mindennapjaikat.

Van egy másik megoldás is, hogy a sarjakat nem választjuk le az anyatőről, így a Tillandsia családot békén hagyva idővel telepet hoz létre a növény.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu